Aasisi on lihava!

Sainko huomiosi? Loukkaannuitko otsikosta? Jos vastasit kyllä, kannattaa lukea artikkeli ja verrata omaa aasiasi kuvien aasiehin. Lemmikkiaasit ovat yleensä aina turhan pyöreitä, vähemmälläkin massalla pysyy pakkanen loitolla. Lihavuus ei ole koskaan hyväksi, jalat rasittuvat liikaa ja esimerkiksi metabolinen oireyhtymä (linkki vie heppalaakarin sivuille) vaanii heti nurkan takana. Mistä sitten tietää onko aasi lihava?

Lihavuusluokat

Donkey Sanctuary on jakanut aasit viiteen eri lihavuusluokkaan joista keskimmäinen on normaalipainoinen aasi. Voit tutustua dokumenttiin täällä. Seuraavassa on merkit, joilla tunnistat aasisi lihavuusluokan.

Donkey Equus asinus Tanzania 1611 Nevit

Kuvassa pari tansanialaista aaseja, taaempi taitaa olla varsa. Etummaisella aasilla näkyy kylkiluut mutta esimerkiksi lonkkaluut eivät törrötä. Maha pömpöttää joten aasi saattaa olla kantavana. Mutta edes tämä ei ole radikaalisti liian laiha tapaus vaikka suomalaisiin palleroihin tottuneelle tämä on jo hyvin hoikka.
Kuva Wikipedia Commonsista.

Hypätään suoraan normaalipainoiseen aasiin, koska Suomessa ei todennäköisesti ole yhtään laihaa tai erittäin laihaa aasia. Normaalipainoisen aasin niskassa on lihaksia ja luut tuntuvat ohuen rasva/lihaskerroksen läpi. Niska yhtyy pyöreään säkään sulavasti. Säkä ja rinnukset ovat lihaksikkaat ja säkää ei erityisesti voi erittaa. Kylkiluiden päällä on ohut kerros laardia tai lihasta ja kylkiluut voi tuntea kun kylkeä painaa kevyesti. Mahakin on timmissä kunnossa eikä muistuta ilmapalloa. Lihaksia löytyy myös lautasilta ja lonkkien päältä. Lonkat tuntuvat kevyesti painaen. Kun aasia katsoo takaapäin, sen maha ei näy lautasten takaa.

Kuvassa on kaksi normaalipainoista ja lihaksikasta aasia. Aasin maha ei pömpötä vaan se jatkuu suorana etujaloista taaksepäin. Aasien selässä ei näy rasvapatteja eivätkä niskat ole pudonneet.

Lihavalla aasilla on paksu kova niska ja hartiat ovat kuorrutettu laardilla. Säkää ei näy mutta luut ovat tunnettavissa kun painaa kovasti. Kylkiluutkin saa laskettua mutta aasin kylkeä tulee painaa aika kovasti. Maha on suuri ja pallomainen. Lonkkaluutkin ovat piilossa mutta tunnusteltavissa kun kunnolla painaa. Laardi on tasaisesti asettunut ympäri aasin. Takaa päin katsoessa aasin maha pullottaa molemmilta polilta.

Avancen eines Hauseselhengstes

Jotta emme loukkaa yhdenkään suomalaisen aasin yksityisyyttä, on tämä kuva Wikipedia Commonsista. Korkeamman aasin lihavuus näkyy tässä selvästi. Selkä on tasainen ja satulalaukut koristavat kylkiä. Aasi on selvästi liian lihava.

Donkey (4536639639)

Mihin tämän aasin harja on kadonnut? No toiselle puolelle kaulaa rasvaniskan mukana. Muhkurat näkyvät toisellekin puolelle.
Kuva jälleen Wikipedia Commonsista.

Donkey on farm in New Jersey

Jep, se on läskiä.
Kuva Wikipedia Commonsista

Liikalihava aasi on tätäkin paksumpi tapaus. Niska ja kaula on paksu ja niskamakkara ”rasvaniska” on saattanut valahtaa toiselle puolelle. Sään ympärillä on reilusti laardia ja aasin kroppa muistuttaa tasapaksua tynnyriä. Satulaa on vaikeaa saada pysymään paikoillaan tällaisella aasilla. Kylkiluita ei voi laskea vaikka kuinka työntäisi sormiaan aasin kylkeen. Maha on erittäin suuri joten älä loukkaannu kun sinulta kysytään milloin varsaa saa tulla katsomaan. Rasvaa on niin paljon että sitä näkyy patteina aasin selässä ja lautasilla. Lonkkaluut on mahdoton tuntea. Rasvaa on jopa aasin hännän tyvessä, näyttää siltä että aasille on kasvanut paviaanin takapuoli. Ja ei, se ei ole lihasta vaan läskiä.

Jos oikeanpuolimmainen aasi ei ole mikään ydinturman tuotos eikä pumpattu täyteen hormoneja, on omistaja erittäin paha eläinrääkkääjä. Kuva Wikipedia Commonsista.

GrazingDonkeys

Läskiä, läskiä, läskiä. Kuten kuvasta näkyy, aasin koko etuosa on pyöreä. Tähän selkään on mahdotonta kiinnittää satulaa joka pysyisi paikoillaan kun ratsastaja kiipeää jalustinta käyttäen selkään.
Kuva Wikipedia Commonsista.

Katzensee - Gut Katzensee 2010-08-01 15-54-16

Näyttää aika sopusuhtaiselta? Vain hieman lihavalta (niskassa näkyy makkara, lautasella myös))
Kuva Wikipedia Commonsista

Katzensee - Gut Katzensee 2011-08-28 16-06-58

Toisesta kuvakulmasta onkin nähtävissä että laardia ei ollut vain vähän, vaan tämäkin menee liikalihavan kategoriaan koska patteja on selässä ja kyljillä.
Kuva Wikipedia Commonsista.

Rasvaniska

Tämä on harmillinen ulkonäköhaitta muuten solakalla aasilla. Rasvaniska on nimittäin hyvin vaikeaa, ellei mahdotonta, saada aasilta pois. Ensin se ilmestyy niskaan ja pysyykin siinä. Oreille ja ruunille se kasvaa luonnostaan sillä aasit purevat toisiaan niskasta kun ne tappelevat, laardi siis suojelee aasia. Jos aasi on muuten normaalipainoinen, ei ole syytä huoleen. Joillakin aaseilla rasvaniska tipahtaa kaulan toiselle sivulle, esimerkiksi silloin kun aasi vanhenee ja lihakset kaulassa katoavat muutenkin. Tai kun erittäin lihavaa aasia on saatu laihdutettua pitkän prosessin jälkeen.

lihava_aasi

Kuvan nimeltämainitsemattomalla harmaalla aasilla läskiniska on jo pudonnut kaulalle. Aasien silmät on peitetty henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Aasin laihdutuskuuri

Lihavaa aasia tulee laihduttaa kaikin keinoin mutta hitaasti. Aasi nimittäin saattaa sairastua hyperlipidemiaan jos sen ruokintaa vähennetään kerralla radikaalisti. Aasi voi vähentää syömistään myös jonkin muun sairauden takia eli silloinkin on otettava huomioon hyperlipidemian riski. Kun aasi saa vähemmän ravintoaineita kuin sen pitäisi saada, se alkaa käyttää omia rasvavarastojaan. Veren rasva-ainepitoisuus kasvaa ja tämä voi johtaa maksan toimintahäiriöön. Donkey Sanctuaryn mukaan tämä on yleisin vakava sairaus, jota aaseilla esiintyy. Kuolleisuus on korkea (60-95%) vaikka tautiin reagoitaisiinkin ajoissa. Eläinlääkäri toteaa taudin verinäytteestä.

Aasia saa laihduttaa vain 2-4 kg kuukaudessa, jolloin 1-2 cm katoaa rinnanympäryksestä. Harvalla on mahdollisuutta punnita aasia, joten aasin rinnanympäryksen mittaus kuuluu jo normaaleihin hoitorutiineihin kerran kuukaudessa vaikka aasi ei olisikaan lihava. Laihdutusta voi suorittaa vaihtamalla osa heinästä oljeksi. Oljen on oltava hyvälaatuista. Kesällä aasin laitumelle pääsyä on rajoitettava joko siirtämällä aasi kokonaan tarhaan tai pienentämällä laidunta. Tai aasi päästetään laitumelle vasta sitten kun hevoset ovat putsanneet sen. Kaikki makupalat jätetään aasin ruokavaliosta pois, siis porkkanat, omena ja leipä. Aasille ei tarvitse antaa heinän lisäksi kuin kivennäisiä ja suolakivi.

Aasin liikuntaa on samalla hiljalleen lisättävä. Jos lihava aasi on tähän asti vain seissyt tarhassa, aloitetaan kävelylenkeistä joita jatketaan kuukausi tai pari. Sen jälkeen lisätään treeniin ravia ja muutaman kuukauden päästä myös kärryt. Luonnossa aasit liikkuvat ruuan perässä päivittäin 10-15 km joten ei ihme että tarhassa töröttävä aasi kerää vararavintoa ympärilleen. Liikuntaa annetaan omistajan toimesta aasille siis ihan päivittäin.

Aasin laihdutus aloitetaan kävelylenkeillä joiden rasittavuutta lisätään pikkuhiljaa. Kuvan aasi hyppäsi lenkillä pieniä esteitä.

Vapaa heinä toimii joillakin aaseilla, mutta suurimmalla osalla ei. Ruokinta olisi suunniteltava niin että heinää annetaan vähintään kolmesti päivässä kaikille aaseille ja laihduttaville pieni annos mutta viidesti päivässä. Aasin ruuansulatuksen kannalta heinää pitäisi kulkea suolistossa jatkuvasti eli pieni heinäannos on vielä tarjoiltava niin että aasi kuluttaa sen kanssa mahdollisimman pitkään. Tähän on tarjolla esimerkiksi erilaisia slow feeding-verkkoja joissa on niin pieni silmäkoko että aasi saa syötyä heinän kerrallaan. Aasin kuiva-aineen tarve on muuten 1,5% aasin painosta. Aasin painon laskemiseen tarvitset säkäkorkeuden, pituuden ja/tai rinnanympäryksen, painon voit tarkastaa täältä tai täältä. Jälkimmäisessä pdf-artikkelissa on myös ihan oikeat valokuvat eripainoisista aaseista. Huomaa että taulukossa oleva aasin pituus ei tarkoita samaa mittaa kuin selän mitta (loimen mitta) vaan mitataan eri kohdasta.

Kaavoja aasin painon mittaamiseen

Seuraavassa on kolme kaavaa joista kaksi ensimmäistä on laskettu käyttäen hoikkia tai alipainoisia työaaseja (lähdeluettelossa Edinburgin yliopiston tutkimus)  ja viimeinen on Donkey Sanctuaryssä laskettu kaava. Jos aasi on normaalipainoinen tai lihava, antaa viimeinen kaava luotettavimman tuloksen. Jos taas kyseessä on hoikka tai alipainoinen aasi, kannattaa käyttää kahta ensimmäistä. Kaavat on siis saatu aikaan ottaen mittoja aaseista ja luoden näistä keskiarvoja ja kaava. Kun kahden ensimmäisen kaavan lähteenää on käytetty työtätekeviä hoikkia aaseja, sopii se käytettäväksi sellaisiin aaseihin parhaiten. Viimeisen kaavan aaseina on käytetty hylättyjä aaseja Englannissa jotka ovat kuitenkin olleet hyvässä, jopa liian hyvässä, lihassa. Jos siis aasissasi on läskikertymiä kehossa, käytä viimeistä kaavaa. Esimerkkiaasimme on 110 cm korkea, sen rinnanympärys on 150 cm ja aasin pituus on 100 cm

Jos aasin pituus ja rinnanympärys on tiedossa, voi painon laskea seuraavalla kaavalla:

(rinnanympärys cm 2.12) x (pituus cm 0.688)/3801 = aasin paino kg
ESIM (150 2,12) x (100 0,688) / 3801
=41050,021 x 23,768 / 3801
=256 kg

On myös olemassa kaava jolla aasin painon voi arvioida pelkällä rinnanympäryksellä:

Rinnanympärys cm 2,65 / 2188 = aasin paino kg
ESIM 150 2,65 / 2188
=587308,005 / 2188
=267 kg

Donkey Sanctuaryn kaava painon laskemiseen on seuraava, tätä on hyvä käyttää silloin kun arvioitavana on hyväkuntoinen tai tätä lihavampi aasi.

(rinnanympärys cm 2,575) x  (säkäkorkeus cm 0,240) / 3968 = aasin paino kg
ESIM (150 2,575) x (110 0,240) / 3968
=401268,429 x 3,012 / 3968
=1208620,508 / 3968
=304 kg

Kolme laskelmaa antavat siis erilaiset tulokset. Laskelman aasi on sen verran pullea (suuri rinnanympärys) että 300 kiloa olisi lähellä totuutta.

PS. Kun suunnittelet aasin liikuntaohjelmaa, ota huomioon että aasi jaksaa kantaa painoa 15-20% elopainostaan. 300 kiloa painava aasi jaksaa siis kantaa 60 kiloa selässään. tämä ei tarkoita sitä että ratsastaja saisi olla 60 kiloa aamupainoltaan vaan tähän painoon on laskettava myös satula ja ratsastajan vaatteet.

Teksti ja kuvat (jos muuta ei ole mainittu): Kaisa Määttänen

Lähteet

Terveysportti http://www.terveysportti.fi
Elisabeth D. Svendsen: The Professional Handbook of the Donkey 2009
A Guide to Live Weight Estimation ans Body Condition Scoring of Donkeys, R. Anne Pearson ja Mohammad Ouassat, Centre for Tropical Veterinary Medicine, University of Edinburgh, 2000

One response to “Aasisi on lihava!

  1. Päivitysilmoitus: Aasi, nöyrin palvelijanne | Suomen Aasiyhdistys ry·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s