Viileät kelit hankaloittavat aasien laiduntamista

Niinhän se sanonta menee, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen. Jos oikein muistan. Viileät kelit eivät ole hyviä aasien laidunnuksen kannalta. Heinässä on silloin paljon hiilihydraatteja (sokereita) ja se ei ole hyväksi etenkään kaviokuumeen sairastaneelle aasille.

Minulla on kaksi aasia. Rudolf ja Helge. Näistä kahdesta ruunapojasta Rudolf on sairastanut kaviokuumeen. Sairastuminen johtui juuri laiduntamisesta liian sokeripitoisessa heinämaassa. Nykyään olen varovaisempi. Aasit saavat olla laitumessa vain silloin kun on lämmintä. Ja laitumeen on totuteltu pikkuhiljaa. Pääasiassa lämpöisellä kelilläkin vain kolmesta neljään tuntiin kerralla. Ne pääsevät peltoon omasta pihattotallistaan ja uskon sen edesauttavan terveenä pysymistä. Laidunrehun lisäksi ne saavat kuivaaheinää syödäkseen päivittäin.

rudolfSilloin kun Rudolf sairastui kaviokuumeeseen pari-kolme kesää sitten, se oli suljettuna laidunlohkolle eikä päässyt sieltä talliin vasta kuin illalla. Ja mitäs sitä muuta tehdään pellossa kun syödään. Vahvan heinän syöminen on aasille varmastikin melkomoinen sokeripommi, aika erilaista mihin se on aikoinaan jalostettu. Nykyään hevoseni tekevät esilaidunnuksen. Ja aasit pääsevät vasta sen jälkeen syömään rippeet pellosta. Luulisin tämänkin olevan ihan ok juttu.

Yritän pitää Rudolfia mahdollisimman hoikkana (tekee tiukkaa) ja vuolla kavioita usein. Kaviokuume on tehnyt niihinkin jälkensä ja kavioaines on heikompi.

Kaviokuumeisen aasin vuoleminen on myös tärkeää akuutissa vaiheessa. Kärjet lyhennetään mahdollisimman lyhyiksi ja kannat jätetään pitkiksi. Myös kipulääkettä annetaan eläinlääkärin ohjeen mukaisesti.

Tämä kirjoitukseni on lyhykäisyydessään aasinomistajan ajatus kaviokuumeeseen. Älkää pitäkö tätä eläinlääketieteellisenä faktana. Aina suosittelen kääntymään eläinlääkärin puoleen, jos epäilette aasinne olevan kipeä.

Teksti ja kuva: Nora Sipilä, Kouvola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s