Muuli Yhdysvaltojen kouluratsastusfinaaleissa

Jopa Suomalaisten Facebook-sivuille ilmestyi lokakuussa 2014 linkkejä siitä kun Laura Hermanson haki rahoitusta kisamatkalleen. Muulikko oli kutsuttu US Dressage Finalseihin mutta reissusta oli tulossa liian kallis Lauran kukkarolle. Hän kuitenkin sai kerättyä matkakustannukset ja pärjäsi kisoissa hyvin.

Heart B Ranch kasvattaa erinomaisia suorituskykyisiä ratsumuuleja ja American Mule Societyn rankinglistalla on top kympissä kolme tämän kasvattajan muulia.
PSdressage.com haastatteli Lauraa kisapaukalla ja tässä haastattelun käännös Suomeksi. Linkin takaa löydät alkuperäisen haastattelun. Kentucky Horse parkissa käy kuhina kun ihmiset kysyvät toisiltaan ”oletko nähnyt sitä Muulia?”. Heart B Dyna (i. Heart B Lonesome Me (mammuttiaasi), e. CCR Full of Style (paint tamma)) on ensimmäinen muuli joka on kutsuttu mittelöihin mukaan joten olisi ihme jos ketään ei kiinnostaisi. Dynan omistaja ja ratsastaja Laura Hermanson saivat torstain harjoituksista 65% ja tulivat kahdeksanneksi Training Level Test 3-luokassa.

Dyna ei ole ensimmäinen ratsastamasi muuli. Kuinka päädyit muuleihin? Olen työskennellyt kuorma-asemalla (asema, jossa muuleilla kuljetetaan tavaraa luonnonpuistoon) Yosemitessa ja rakastuin näihin todella älykkäisiin ja uskomattomiin eläimiin. Sain 13-vuotiaan kuormamuulin ja paljastui, että se rakasti hyppäämistä todella paljon. Aloin siis hypätä sillä esteitä. Pidin siitä niin paljon että ajattelin että haluan vielä uudestaankin tällaisen muulin.

Mistä löysit Dynan ja miksi kiinnostuit juuri siitä? Dyna tuli suoraan loistavalta kasvattajalta Idahosta, Heart B Ranchilta. He kasvattavat laadukkaita muuleja ja miettivät tarkkaan mitä emätammoja käyttävät. Yhdysvalloissa on vain muutama ihminen joka kasvattaa kisamuuleja. Sillä sekunnilla kun näin Dynan Winnemuccassa Nevadassa näyttelyssä, tiesin, että siinä on juuri se mitä haluan.

Millaista on ollut kouluttaa sitä? Muulit kasvavat hitaasti. Sain Dynan, kun se oli kolmivuotias ja olen hiljalleen ja pitkäjänteisesti kouluttanut sitä. Vasta nyt, kymmenvuotiaana, se on valmis osallistumaan tämänkaltaisiin suuriin kilpailuihin. Se rakastaa uusia paikkoja ja enää se ei ole niin säpsy vieraissa paikoissa.

Millainen se on kotona? Dyna on introvertti ja aika skeptinen uusia asioita kohtaan. Oikeastaan vasta parina vime vuonna se on tullut ulos kuorestaan ja oikeasti kiintynyt ihmisiin ja tullut sosiaalisemmaksi. Luulen että se johtuu siitä, kun se oli hieman arka aikaisemmin ja suhteen rakentamiseen kului paljon aikaa. Olen saanut Dynaan paljon syvemmän suhteen kuin mihinkään muuhun hevoseen tai muuliin elämäni aikana. Dyna on nykyään todella seurallinen ja se on todella mukavaa.

Kun ensimmäinen muulisi oli hyppääjä, mikä sai sinut treenaamaan Dynan kanssa koulua? Olen taustaltani kouluratsastaja ja se on se laji, josta sytyn eniten. Rakastan kaikkea kouluratsastuksessa, oppimista ja kehittymistä loputtomasti. Suurin toiveeni on se, että saisin ihmiset kokeilemaan koulua. Jos minä pystyn ratsastamaan sitä muulilla, ihmiset näkevät että kaikki voivat oppia perusteet. Toivon että saan ihmiset kokeilemaan ja etsimään itselleen kouluratsastusvalmentajan. Vaikka et ratsastaisikaan tavoitteellisesti, jokainen hevonen ja poni hyötyy koulutreenistä.

Sinulla oli todella menestynyt GoFundMe kampanja jolla sait katettua kisareissusi kuluja. Minkä luulet saaneen ihmiset sponsoroimaan muuliratsukkoa? On todella uskomatonta että ihmiset olivat niin avuliaita. Meillä itsellämme ei olisi ikinä ollut rahaa matkustaa tänne. Täysin vieraiden ihmisten kiltteys on uskomatonta. Joku, jota en edes tuntenut, lahjoitti 1000$. Ja se kirjeiden ja viestien määrä jotka sain, oli ihan uskomaton. Olen saanut kirjeitä Sloveniasta, Saksasta, Etelä-Amerikasta ja Kolumbiasta. Maailmassa on todella suuri porukka, joka halusi tukea minua.

Tunnetko olevasi muulien suurlähettiläs? Olen hallituksen jäsen American Mule Associationissa ja tietenkin rakastan muulien promoamista, sillä ne ovat uskomattomia eläimiä. Haluan olla esikuva ihmisille. Vaikka hevosen rotu olisi mikä tahansa, toivoisin että omistajat antaisivat sille mahdollisuuden koska minäkin pärjäsin muulin kanssa. Toivon toki, että olisin esikuvana myös muulinomistajille. Ihmiset ovat kirjoittaneet minulle ”Minulla on muuli, mutta en ole kehdannut viedä sitä kilpailuihin”. Olen vastannut kaikille takaisin että kannattaa ihmeessä kokeilla.

Saatko muuliratsastajana koskaan negatiivisia reaktioita aikaiseksi? Aloitin kilpailemisen Kaliforniassa kahdella eri muulilla ja ne ovat nykyään Level 1 tasolla. Ensin ihmiset epäilivät ja vastaanotto oli vähän nihkeä mutta se kyllä väistyi samantien kun näkivät meidät. Ihmiset ovat olleet todella rohkaisevia. Tuomaritkin ovat antaneet pelkästään rohkaisevia kommentteja.

Oletko tavannut hevosia jotka pelkäävät muuleja? Olen nyt kisannut kolme vuotta ja kisapaikoilla on ollut ehkä kolme tai neljä hevosta, jotka ovat olleet todella peloissaan nähdessään muulini. Vaikka syy ei olekaan minun tai Dynan, kysyn aina omistajilta ja että voinko tehdä jotain, esimerkiksi antaa hevosen ja muulin haistella toisiaan, jos se riittäisi totuttamaan hevosen muulin läsnäoloon. Kerran kisapaikalla oli yksi poni joka todella pelkäsi muulia. Kysyin ratsastajalta, moneltako heidän luokkansa on ja menin siksi aikaa muulin kanssa pois näkyvistä. Koskaan ei ole ollut ongelmia ja suurin osa hevosista menee ohi, eikä edes tajua että minulla on muuli.

Mitkä ovat tavoitteesi US Dressage Finalseissa, miten ensimmäinen päivä meni? Olen iloinen saadessani olla täällä sillä onhan todella uskomatonta että olemme edes näin pitkällä. Olen iloinen siitä kuinka rohkeasti Dyna esiintyi tänään, kuten sanoin, se voi olla hieman säikky. Dyna tuntuikin todella hermostuneelta mutta pysyi silti hienosti nahoissaan. Se selvästi kuunteli apujani. Olen todella ylpeä siitä. Lopullisessa kilpailussa ”Open Training Level Championship” muulikko sai peräti 67.267%.

Tekstin suomennos Kaisa Määttänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s