Aasin kiinniottaminen

Donkey Sanctuary on julkaissut muutamia opetusvideoita aaseista. Eräässä videosarjassa Ben Hart, Donkey Sanctuaryn aasien kouluttaja näyttää kuinka arka aasi opetetaan tykkäämään ihmisestä ja antamaan kiinni hakijalle. Suomensimme videoiden ydinasiat joten vaikka et ymmärtäisi englantia, katso video ja lue teksti sen alta samalla.

Koulutustapana on positiivinen vahvistaminen, eli aasi saa palkkion kun se tekee ihmisen mielestä oikein, mitä ikinä treenataankaan. Ben käyttää palkkiona rapsutusta. Mutta ennenkuin hän pääsee rapsutusetäisyydelle, hän suorittaa aasin kanssa tanssiliikkeitä, joiden aikana palkkio onkin se, että ihminen lopettaa paineen luonnin aasiin. Paineella tarkoitetaan aasien ja hevosten koulutuksessa sitä kun aasia lähestytään tai vaikkapa kosketetaan ja pyydetään väistämään painetta. Kun aasi väistää, ei käsi enää työnnä aasia. Tätä kutsutaan eläintenkoulutuksessa negatiiviseksi vahvistamisesta.

Positiivinen vahvistaminen = Eläimelle annetaan jotain miellyttävää eli vahviste (=palkka)
Negatiivinen vahvistaminen = Eläimeltä otetaan pois jotain epämiellyttävää oikeasta toiminnasta (esim. paineen tunne)

-En tiedä mitä aasin taustalla on, joten annan sille tilaa, sanoo Ben.

Ben liikkuu kuin tanssien aasin kanssa, hän lähestyy aasia kun aasi ei katso häneen päin ja pysähtyy heti kun aasi katsoo Beniä kohti. Aasille tulee kuva, että se voikin vaikuttaa siihen, mitä ihminen tekee.
Kun Ben melkein koskettaa aasia, hän rentoutuu ja ottaa kaiken paineen pois hetkeksi eikä katso aasia päin.
Kun tultiin liian lähelle aasin omaa aluetta, se lähti karkuun mutta Ben sai aasin pysähtymään omilla liikkeillään pelästyttämättä aasia.
Kun Ben pääsi kosketusetäisyydelle, hän rapsuttaa aasia silloi kun se ei katso kohti. Huomatkaa rapsutuspaikka, sään kohdalta josta aasit muutenkin rapsuttelevat toisiaan.
Rapsuttelin jälkeen Ben kävelee pari askelta poispäin poistaen kaiken paineen. Tämä toistetaan muutaman kerran jotta aasi tottuisi että kun ihminen lähestyy, se onkin hyvä juttu.
Video ja koko harjoitus kesti alle 4 minuuttia, se on hyvä pituus kun harjoitellaan ensimmäisen kerran. Sen jälkeen on hieman pidempi tauko.


Toisessa osassa Ben lähestyy aasia riimun kanssa. Huomatkaa että hän ei lähesty aasia kohtisuoraan vaan kylki edellä. Riimua pukiessa aasin tulisi kääntää päätä hieman ihmistä kohti ja Ben taivuttelee päätä hieman rapsutuksen aikana. Aasi jännittyy hieman riimusta ja sitä ei heti pueta sille.
Sitten lähdetään liikkeelle. Ben kiristää riimunnarua, aasi ottaa askeleen ja Ben löysää narun ja antaa aasin seistä hetken paikallaan. Aasin olisi pysähdyttävä kun ihminenkin pysähtyy ja pysähtymisen jälkeen se saa paljon rapsuttelua. Toki myös tilanne on uusi ja aasi on vähän hämillään.
Ben kokeilee mitkä aasin ”rajat” ovat rapsuttelemalla eri puolilta ja kokeilemalla milloin hän menee aasin mielestä liian pitkälle. Rapsutus sään kohdalta toimii positiivisena vahvisteena, palkkiona.
Tämä aasi nostaa kiltisti jalat. Takajalat ovat yleensä aaseille vaikeampia joten Ben nostelee useammin etujalkoja ja lähestyy takaosastoa ”hitaasti” rapsutellen kiitokseksi monta kertaa.
Harjoitus päätetään hyvään kohtaan eikä aasille tullut pelkoja. Riimun poisoton jälkeen Ben jää vielä rapsuttelemaan aasia.

Kolmannessa osassa Ben haluaa kertoa että ihminen ei aina lähesty pelkästään ottamaan aasia kiinni, vaan ihminen voi tulla luokse ihan vain rapsuttelemaan. Ben myös haluaisi että aasi tottuu pään koskettelemiseen ja liikuttelemiseen. Jokainen kosketushetki pidetään hyvin lyhyenä ja puolessa välissä näkyy jopa että aasi kiinnittää Beniin itse huomiota. Hiljalleen aasi antaa liikuttaa päätään kevyesti ja vain muutaman sekunnin kiinnipito riittää ja se saa sen jälkeen rapsutusta kiitokseksi. Ben luulee että kiinniotossa ongelma voi olla korvissa koska muualta aasi antaa koskea itseensä. Aasi voi olla hyvin herkkä korvistaan ja jos riimu on aikaisemmin vedetty pään yli, se on tuottanut aasille kipua.

Videot nähtävillä Donkey Sanctuaryn YouTube-tilillä.

Ben Hart on kirjoittanut postauksia Donkey Sanctuaryn blogiin, lue täältä.

Teksti: Kaisa Määttänen

donkeysanctuary

Aaseja Donkey Sanctuaryssä Sidmouthissa. Kuva Donkey Sanctuary PR Office.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s