Aasien hyvinvointikonferenssin satoa

Järjestyksessään toinen aasien hyvinvointikonferenssi eli Donkey Welfare Symposium järjestettiin marraskuussa 2014 Yhdysvalloissa Kaliforniassa. Luennot ja työpajat olivat kolmena päivänä ja niissä keskityttiin pelkästään aaseihin ja muuleihin. Konferenssi oli tarkoitettu eläinlääkäreille, kengittäjille, aasien kanssa työskenteleville ja kaikille aasinomistajille.

Paikkana toimi US Davis School of Veterinary Medicine joka sijaitsee Davisissa, Californiassa lähellä Sacramentoa ja reilun 100 kilometrin päässä San Franciscosta. Paikalle oli saapunut kattavasti luennoitsijoita kertomaan kattavasti aaseista ja työpajoissa tehtiin hommia ihan oikeiden aasien kanssa, jotka lainasi Peaceful Valley Donkey Rescue Texasista.

Vinkkejä ja tietoa aasin hoidosta saivat sekä aasinomistajat että paikalla olleet eläinlääkäritkin. Luennoitsijat viettivät myös koko viikonlopun paikalla joten heidän kanssaan pystyi juttelemaan vielä seminaarin jälkeenkin. Osallistumismaksu kattoi ruokailut joten niiden aikana oli hyvää aikaa vaihtaa kokemuksia luennoitsijoiden ja muiden osallistujien kesken. Melody Charlton JenJack Ranchilta ja Judy Hamm Happy Jacks Farmilta kirjoittivat poimintoja konferenssistä ADMS:n The Brayer-jäsenlehteen.

Aasit ovat peräisin Pohjois-Afrikasta ja ne kesytettiin ennen kameleita. Kesyaasi ja afrikanvilliaasi eivät ole sama eläinlaji mutta villiaasia on sekoitettu tarkoituksella kesyaasiin jotta aasien koko kasvaisi. Hevosen käyttö kasvoi vasta noin 100 vuotta aasien jälkeen. Muulit olivat seitsemän kertaa aasien arvoisia eli niitä arvostettiin suuresti. Kaikki kesyaasit polveutuvat nubianvilliaasista ja somalianvilliaasista ja aasi on erittäin käytetty kotieläin kehitysmaissa ja useat järjestöt toimivat kentällä parantaakseen sekä aasien että niiden omistajien hyvinvointia.

Aaseja on koulutettava pienin askelin kerrallaan yksi asia kerrallaan. Aasin tulee voida tietää mitä tapahtuu seuraavaksi. Esimerkkinä luennoitsija antoi herkut, jos omistaja antaa aasille herkkuja milloin sattuu, aasi alkaa helposti näykkiä ja kerjätä lisää. Kun taas herkut annetaan vasta hyvin menneen suorituksen jälkeen, aasi oppii että lopussa odottaa palkinto. Ajoitus on kaikessa opetuksessa tärkein asia, oli sitten kyseessä sanallinen kehuminen, herkku tai rapsutus. Kaikki aasin kanssa vietetyt hetket tulee päättää palkkiolla niin että molemmille jää hyvä mieli.

15733969816_b0e63572e7_k

Ben Hart opastaa muulin käsittelyssä.

 

Aikuinen aasi ei tarvitse väkirehuja. Jos kuitenkin väkirehuja annetaan, ne eivät saa sisältää ollenkaan melassia. Melassi on hyvin sokeripitoista. Rehun tulisi sisältää vain 6-8 % proteiinia ja 6-8 % tärkkelystä. Heinä ja olki eivät anna aasille kaikkia sen tarvitsemia kivenaineita joten aasille on annettava kivennäistä. Olki on aasille parempaa kuin heinä. Aasin on saatava ruokailla 16 tuntia päivässä jotta sen suolisto toimii normaalisti. Kun ilmat ovat talvella kylmät, lisää oljen määrää mutta älä heinän. Kuitupitoisen oljen sulattaminen lämmittää aasia sisältäpäin heinää tehokkaammin. Heinä vain lihottaa aasia turhaan.

Aasilla ja hevosella on eroja aineenvaihdunnassa ja elintoiminnoissa. Hevosista tiedetään paljon enemmän kuin aaseista ja hevosiin pätevät arvot tulee ottaa vain viitearvoina eikä ajatella että ne pätevät suoraan aaseihin.

Konferenssissa annettiin sisäloisten torjumiseen hyödyllisiä vinkkejä. Ne vähenevät merkittävästi jos on mahdollista kierrättää laitumia eri eläinlajien kesken vuorotellen unohtamatta vaihtaa aaseja lohkolta toiselle kahden viikon välein.

Konferenssissa suositeltiin hankkimaan aasikirjastoon Dr. Purdyn kirjoittama kirja “Donkeys: Miniature, Standard, and Mammoth: A Veterinary Guide for Owners and Breeders”, kirjaa on aikaisemmin saanut suomalaisistakin verkkokirjakaupoista mutta painos on loppunut tai loppumaisillaan joten jos törmäät kirjaan netissä, kannattaa se tilata.

15757674285_30edb79343_k

Aasit ja muulit toi paikalle Peacefull Valley Donkey Rescue joka ottaa huostaan kaltoinkohdeltuja ja hylättyjä aaseja ja muuleja Yhdysvalloissa.

 

Hevosten lisäksi myös aaseja ja muuleja on löydetty kalliomaalauksista. Egyptiläisistä haudoista on löytynyt oletettavasti muulipiirroksia. Varhaisten muulien oletetaan olevan onagerin ja afrikanvilliaasin risteytyksiä. Onageri on aasianvilliaasi.

Hammaslääkäri Joao Rodriques muistutti että hampaiden kanssa ei kannata odotella hammasvaivoja ennen eläinlääkärin kutsumista. 2-4 -vuotiaiden aasien hampaat tulisi tarkastaa puolen vuoden välein jotta esimerkiksi kiinni jääneet maitohampaat eivät pääse aiheuttamaan ongelmia. Konferenssissa oli demoaasina aikuinen pitkäkorva, jolla oli pahoja ongelmia kiinni jääneiden maitohampaiden takia.

Aaseja voidaa käyttää terapiaeläiminä ja luennoitsijat sekä Yhdysvalloista että Donkey Sanctuarystä Englannista kertoivat erilaisia tapoja hyödyntää aasia. Esimerkiksi autistiset lapset hyötyvät aasiterapiasta. Aaseja on käytetty myös pariterapiassa.

Jokainen iltapäivä koostui työpajoista ja klinikoista ja valinnanvaraa löytyi. Vai miltä kuulostaisivat aasinkoulutusklinikka, hampaidenhoidon demo, ajaminen, aasin kuormaaminen, kavionhoito sekä aasien käsittely.

Konferenssista on valmistettu DVD-sarja jonka saa omakseen 100 dollarin summalla. Videot sisältävät materiaalia 12 tuntia sekä luennoilta että työpajoista. Videopaketin voi ostaa tapahtuman verkkosivuilta.

Seuraava aasikonferenssi järjestetään 6-8.11.2015. Liput maksoivat edelliseen tapahtumaan lipusta riippuen 300-400 dollaria kappale ja ruokailut kuuluivat lipun hintaan. Tämä on ainutlaatuinen tapahtuma koko maailmassa koska koskaan muulloin ei olla puhuttu yhtä paljon asiaa aaseista viikonlopun aikana.

Eräs tapahtuman luennoitsijoista oli englantilainen Ben Hart joka työskentelee Donkey Sanctuaryssä. Hän kouluttaa aaseja  ja opettaa aasinomistajille oikeanlaista aasinkäsittelyä. Benin blogin jenkkireissusta voit lukea Donkey Sanctuaryn sivuilta.

15759222842_0916febbd9_k

Ben muulin kanssa.

 

Lisätiedot ja lähteet
The Donkey Welfare Symposium
Peaceful Valley Donkey Rescue
Mules and More Magazine
The Brayer  numero 1/2015

Teksti Kaisa Määttänen, kuvat Donkey Sanctuary

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s