Aasin taluttaminen ja talutusharjoitukset

Meredith Hodges pyörittää Yhdysvalloissa ehkä tunnetuinta muulitilaa, Lucky Three Ranchia. Hänellä on pitkä kokemus muulien ja aasien kouluttamisesta ja hän on julkaissut kirjoja, DVD-levyjä sekä paljon artikkeleita muuleista ja aaseista. Seuraavassa hän kertoo kaiken koulutuksen peruspalikoista.

-Minulta kysytään usein että onko muulin koulutus erilaista kuin hevosen, vastaus on että on, Meredith vastaa.

Muuli on vain puoliksi hevonen, joten koulutuksessa on otettava huomioon aasin erityispiirteet. Ja aasi on vieläkin kauempana hevosesta kuin muuli.

-Aasit ovat erittäin herkkiä ja varovaisia eläimiä ja vaativat käsittelijältä rauhallista ja kärsivällistä käsittelyä.

Aasin luontaisiin pakoreaktioihin kuuluvat sekä paikalleen jumiutuminen että paikalta pakeneminen. Nämä samat luontaiset reaktiot tulevat pintaan sellaisissa tilanteissa, joissa aasi ei tiedä miten tulisi toimia tai tilanne on sen mielestä vaarallinen tai epämukava. Kun koulutus on tehty alusta asti oikein ja pienissä askelissa, esiintyy näitä käytöksiä yhä harvemmin.

-Selvät sanalliset komennot ja pyynnöt ovat tärkeitä pitkäkorvien kanssa. Sanojen lisäksi käsittelijän oma elekieli on tärkeää, sen tulee olla johdonmukaista ja helppoa seurata. Sekä aasit ja muulit toimivat parhaiten silloin kun komennot ovat selkeitä, johdonmukaisia ja jokaisella kerralla samanlaisia, Meredith tiivistää.

rikka_kavelylla

Pitkäkorvien luusto on vasta kolmivuotiaana kehittynyt siihen pisteeseen, että ne voivat alkaa kantaa taakkaa selässään, aluksi harvoin ja lyhyen aikaa kerrallaan ja myöhemmin pidempään ja säännöllisesti. Ratsutreenin voi kuitenkin aloittaa paljon aikaisemmin. Meredith kehottaa tekemään paljon talutusharjoituksia aasin ja muulin kanssa. Ne auttavat toimimaan arjen tilanteissa ja valmistavat pitkäkorvaa ratsun tai ajoaasin uraa varten.

Tasapaino ja tahti ovat kaiken liikkumisen perusta ja tasapainoista liikkumista tulee treenata aina kun aasia talutetaan. Se onkin temppu enemmän taluttajalle kuin aasille. Taluttajan tulee kävellä varmasti ja tasaisesti suoria linjoja pitkin eteenpäin jotta aasin on helppo kävellä samassa tahdissa ihmisen vieressä. Käännökset tulee tehdä rintamasuunta käännökseen päin ja astumalla hieman ristiin samalla. Ennenpitkää pitkäkorva alkaa seurata taluttajan liikkeitä ja sen on helppoa kääntyä mukana kun taluttaja kääntyy varmoin askelin.

-Kun lähdet liikkeelle, sano selvällä äänellä “käyntiin” ja ota sen jälkeen selkeät askeleet suoraan eteenpäin ja jatka suoraan eteen. Muista palkita.

Jos taluttaja jää odottamaan aasia ja vilkuilee taakseen, ei liikkeellelähdöstä tule ollenkaan varmaa ja tahdikasta. Jos aasi ei suostu seuraamaan, mene koko koulutuksessa askel taaksepäin ja palkitse sitä herkuin kun se kävelee vierellä.

Meredith julkaisee Lucky Three Ranchin YouTube-kanavalla lyhyitä opetusvideoita arjen koulutustilanteisiin. Videoita löytyy myös tämän sivun aiheisiin, ne kestävät vain muutaman minuutin joten kannattaa katsoa pätkät läpi.

Meredith opettaa kaikki muulit ja aasit seisahtumaan tasajaloin, eli etuset ovat vierekkäin ja takaset ovat vierekkäin. Muuli ei siis seisahdu suoraan liikkeestä niille sijoilleen vaan asettelee jalkansa tasan pysähtymisen jälkeen. Pysähdyksissä taluttajan tulee myös seisahtua selkeästi tasajaloin eikä vain sanoa “seis” ja odottaa että aasi pysähtyy itsekseen samalla kun itse hidastaa vauhtia.

-Odotan aina pysäytyksen jälkeen pienen hetken että muuli asettuu itse tasan. Jos se ei asetu, asettelen sen itse. Ensin säädän takajalat rinnakkain ajattelemalla muulia taaksepäin. Vedän siis hieman riimunnarusta leuan alta kohti etujalkoja jotta muuli ottaa askeleen taakse. Vapautan paineen kun jalat ovat tasan. Sen jälkeen on etujalkojen vuoro joka tapahtuu niin että peruuttamisen sijaan pyydänkin muulia hieman eteen. Veto tapahtuu aina suoraan eteen tai taakse, ei koskaan sivulle, Meredith neuvoo.

aasipaiva_2011_elmeri

Tasajaloin seisahtuminen kannattaa ottaa käyttöön muuallakin kuin näyttelykehässä.

Meredithin mukaan tasajaloin seisahtuminen on osa kohti hyvää lopputulosta, tasapainoista pitkäkorvaa. Myös käännöksissä pitkäkorvan tulee liikkua tasaisesti. Taluttajan askellus on tässäkin tärkeässä roolissa. Aasi tulee aina kääntää itsestä poispäin, eli jos taluttaja on perinteisesti aasin vasemmalla puolella, tehdään käännökset aina oikealle. Käännöksiä tulee treenata aina molempiin suuntiin niin että taluttaja on välillä aasin oikealla puolella ja käännökset tapahtuvat vasemmalle.

-Käännöksissä aasin tulee ottaa ristiaskelia etujaloillaan. Käännä käännöksessä oma rintamasuuntasi käännöstä kohti ja astu hieman ristiin. Vaadi aasiakin ottamaan ristiaskeleita ja palkitse sitä alussa yhdestä onnistuneesta askeleesta ja myöhemmin käännöksen jälkeen.

Sanalliset komennot ovat käännöksissä hyvä ottaa käyttöön sillä ne helpottavat takaa-ajoa ja ajokoulutusta myöhemmin kun aasi tietää mitä “oikealle” ja “vasemmalle” tarkoittavat, tai mitä sanoja haluatkaan käyttää. Käännökset tulee tehdä aina rauhallisesti mutta tasaisessa tahdissa. Tahti on pidettävä niin hitaana alussa kuin aasi vaatii varsinkin jos sillä ei vielä ole kunnollista tasapainoa käännöksiin.

-Kiinnitä tarkasti huomiota yksityiskohtiin ja katso aina että aasi tai muuli liikkuu hyvässä tahdissa ja tasapainossa, jos ei, treenaa asioita vielä lisää. Vaikka aasi olisi jo vanhempi ja ratsukäytössä, tee sen kanssa edelleen maastakäsinharjoituksia, Meredith sanoo.

Kun aasi pystyy käynnissä tekemään käännökset ja pysähdykset tasapainoisesti, voi ohjelmaan ottaa peruutuksen ja ravin. Aasin tulee pystyä kävelemään ja ravaamaan eteenäin suorissa linjoissa tasaisessa tahdissa. Samoin peruutuksen pitää tapahtua suoraan taaksepäin. Joka hetki taluttajan tulee itsekin liikkua hyvässä tasapainossa eteenpäin.

-Katso aina mihin olet menossa ja mieti reitti etukäteen. Täsmää omat askeleesi aasin askeleisiin ja jossain vaiheessa aasi alkaa itse seuraamaan askeleitasi ja kävelee aina samassa tahdissa kanssasi. Kun siirryt käynnistä raviin tai toisinpän, tee siirrokset pehmeästi parin-kolmen askeleen kautta ja muista äänikomennot jotta aasi tietää koko ajan mitä on tulossa.

-Jos muuli ei seiso tasajaloin, asettelen sen aina itse ja käytän komentoa “jalat”. Ennenpitkää se seisahtuu aina tasajaloin tai pelkkä komento riittää muistuttamaan sitä oikeanlaisestai seisomisesta. Kun otan ravia ja käyntiä, annan muulille aina aikaa reagoida. Lisään ennen askellajin sanaa sanan “ja”, esimerkiksi kun otan käynnistä raviin, sanon ensin “käynti, käynti, käynti jaaaaa ravi”. Muuli oppii että sana “ja” tarkoittaa että jokin muutos on tulossa, Meredith kertoo.

Aasille ja muulille tulee siis antaa aikaa tehdä siirtymiset ja salamannopean reagoinnin sijaan siirtymiset tulisi sujua pehmeästi askellajista toiseen ja näyttää siltä kuin ne eivät olisi aasille temppu eikä mikään. Samalla aasin lihaksisto kehittyy ja se liikkuu tasapainoisesti itseään kantaen.

tomppa1

-Kun muuli tai aasi saa lisää voimaa, huomaat, että sen koko liikkuminen on erilaista. Se on tasapainoinen ja vakaa liikkuessaan. Se pysähtyy tasajaloin kaikista askellajeista. Muutoksen voi huomata jopa kun se kirmaa laitumella kavereidensa kanssa, sen liikkeet ovat harkittuja ja se kulkee tasaista vauhtia kompuroimatta, Meredith tiivistää.

-Jossain vaiheessa huomaat, että voit heittää riimunnarun muulin kaulalle ja se jatkaa seuraamistasi samassa hyvässä ryhdissä kuin aikaisemminkin. Silloin voit ottaa ohjelmaan puomit, tötteröt ja muut esteet. Juoksutuksen ja pyöröaitaustyöskentely tulee ottaa mukaan harjoituksiin vasta kun aasi tai muuli ylittää maapuomit ja pujottelee tötteröt hyvässä tahdissa. Tasapainon ylläpito ympyrällä vaatii vielä enemmän lihaksia ja tasapainoa.

Teksti: Kaisa Määttänen
Kuvat: Leila Snellman ja Jassu Heino

Lue lisää
Lycky Three Ranch https://luckythreeranch.com/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s