Aasinomistajan 10 kultaista neuvoa

1. Saavuta aasin kunnoitus. Jos tätä ei löydy, on hyvin vaikeaa löytää yhteisymmärrystä asioista.

SONY DSC

2. Älä väistä aasiasi. Aasi on se kuka väistää ja antaa tilaa sinulle. Jos olet menossa johonkin ja aasisi on reitilläsi, kävele kohti ja ”puske” niin kauan, että väistää sinua. Oppivat nopeasti. Esimerkiksi kottikärryillä menen juuri suorinta reittiä ja aasit saavat väistää. Tämä on esimerkiksi yksi johtajuuden ele, alaiset väistävät ja kunnioittavat sinua.

SONY DSC

3. Älä anna periksi. Jos aasi yrittää viedä sinua mihin tahansa, koita katkaista sen ajatukset ja teot mahdollisimman nopeasti. Mitä useamman askeleen aasi saa kohti omaa määränpäätänsä sitä enemmän se vahvistaa sen omaa johtajuutta ja päätäntävaltaa.

4. Ole hyvä johtaja. Hyvä johtaja ei kohtele aasia väkipakolla. Jos aasi ei suostu liikkumaan anna sille tilaa ja löysää narua. Älä vedä. Aasin pysähdykselle on aina syy, se ei ole vain sen omaa itsepäisyyttään. Usein uskonpuute ihmiseen ja uuteen asiaan ovat syitä. Näytä johtajana esimerkkiä ja aseta selkeät rajat.

5. Jumittamiselle löytyy aina syy, kuten edellisessä kohdassa mainitsin jo. Älä hermostu aasillesi, vaan rohkaise sitä jatkamaan matkaa. Kehut ja rapsuttelet aasia ja ehdotat josko olisi varmuutta jo jatkaa matkaa.

SONY DSC

6. Löydä sisäinen itsevarmuutesi. Joskus voi olla hankalia tilanteita ja usko itseensä ja aasiin meinaa loppua. Eläimet aistivat kuitenkin tunnetilasi ja eleesi. Et siis voi huijata eläintä. Opettele löytämään itsestäsi varmuus. Jos olet epävarma/hermostut/peloissaan, ei aasillakaan ole hyvä tunne tulevasta. Sinun tulisi kuitenkin johdattaa aasiasi asioihin, ei aasi voi luottaa sinuun ja tekemiseen jos ilmassa on aistittavana epävarmuutta.

7. Käytä positiivista vahvistamista. Tee asioista aasille mieluisia ja näytä sille, kun se tekee asioita oikein.Vain näin mielenkiinto pysyy asioihin. Jos opetat asioita, huomioi enemmän tekoja, joita odotat aasilta. Älä vaadi aasiltasi koko suoritusta, vaan palkitse ja opeta pienissä osissa asiat. Toki täytyy myös komentaa kun sille on aihetta, ei voi vaan sivuuttaa kaikkia huonoja tapoja/tekoja. Voit komentaa, mutta kehu heti, kun ei-toivottu asia loppuu.

SONY DSC

8. Ymmärrä aasiasi. Usein sanotaan, että aasit ovat itsepäisiä. Voisin sanoa, että ne ovat vain väärin ymmärrettyjä. Aasit ovat todella fiksuja ja rauhallisuuden vuoksi niille on helppo opettaa asioita ja ne oppivat nopeasti. Opettele lukemaan aasisi eleitä ja mieti mitä se milläkin tarkoittaa. Huomioi myös oma käytöksesi. Aasi lukee jatkuvasti sinun eleitäsi ja liikkeitä.

9. Opettele minkälainen luonne aasisi on. Aasit ovat kaikki yksilöitä. Jokaisella on oma persoonansa. Niinkuin ihmisilläkin on luonne-eroja, on myös eläimillä. Osa aaseista voi olla todella kovaluonteisia ja vaatii hyvän johtajan. Toiset taas voivat olla esim. hieman arkoja tai ujoja. Jokaiselle aasille on erilaista opettaa asioita juurikin luonne-erojen takia. Huomioi se myös koulutuksessa. Toisille tarvitsee antaa enemmän aikaa ja tilaa uusien asioiden kanssa.

10. Nauttikaa toisistanne. Tehkää mukavia asioita yhdessä. Välillä enemmän sinun ja toisinaan aasin näkökulmasta. Esimerkiksi kävelyn yhteydessä menette minne sinä ohjaat, mutta voi sitä pysähtyä hyville apajillekkin joskus luvallisesti. Ota joskus aikaa sinulle ja aasillesi. Unohda kaikki kiireesi ja murheesi, keskity aasisi läsnäoloon ja hellikää toisianne. Tätä nämä pitkäkorvat usein todellakin kaipaa. Ajaton hetki yhdessä, ole oikeasti läsnä. Ps. Aasit yleensä rakastaa korvien sisäpuolen rapsuttelua 😉

SONY DSC

 

Tässä nyt tälläiset neuvot mitä tuli mieleen. Itse olen asiat oppinut vain kokemalla ja voin sanoa, että olen tehnyt valtavasti virheitä. Mutta tärkeintä on myöntää virheensä, oppia ja kehittää niistä toimintaansa. 🙂 Mukavia aasihetkiä kaikille.

Teksti: Tuike Ikola, kuvat: Kaisa Määttänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s