”Onkohan noi kaviot liian pitkät?”

Katseletko koskaan aasiasi ja mietit että ”onkohan sillä liian pitkät kaviot”? Jos mietit, on kavioita luultavasti lyhennettävä. Jos itselläsi ei raspi pysy kädessä, on aika kutsua kengittäjä.

Eläinsuojelulaissa mainitaan että ”Hevosen kaviot on vuoltava säännöllisesti sekä kengitettävä tarvittaessa. Liukkaalla kelillä kengät on varustettava hokeilla tai muilla liukastumisen estävillä varusteilla.” Säännöllisyydenhän voi toki ymmärtää haluamallaan tavalla, mutta kavioeläinten kohdalla se tarkoittaa että kavioita on vuoltava 2-3kk välein. Yhdenkään aasin kaviot eivät pysy normaaliasennossa, jos vuoluväli on yli 3 kuukautta.

Liian pitkässä kaviossa kaviokulma muuttuu pystystä loivemmaksi. Aasin kavion tulee olla pystympi kuin hevosella. Kaviokulman näkee hevosesta ja aasista samalla tavalla. Vuolu tehdään hevosen/aasin rakenteen mukaan. Aaseilla on lapa pystympi kuin hevosella, jolloin kaviokulmakin on pystympi. Kuvittele viiva säästä ryntäiden keskelle, se on kaviokulma.

Kun aasilla ovat kaviot oikeassa mitassa, se liikkuu mielellään. Se ravaa ja laukkaa laitumella ja nopeampiin askellajeihin siirtyminen on sille helppoa.

kaviokulma

Lapaluun asento näyttää myös oikean kaviokulman. Kulma on sama sekä kaviossa että lapaluussa.

kiira

Viivat on piirretty kuvankäsittelohjelmalla suurinpiirtein aasin päällä. Lapaluun suunta löytyy kuitenkin parhaiten kokeilemalla.

Aasien omistajilla on paljon selityksiä pitkille kavioille.

”Tämä aasi ei anna vuolla kavioitaan, se on ihan paniikissa” Jos aasi ei anna vuolla kavioitaan, mutta ne ovat kipeästi vuolun tarpeessa, on ainut vaihtoehto kutsua kengittäjän kanssa samaan aikaan paikalle eläinlääkäri, joka pistää aasin rauhoittavaa ainetta. Jatkossa aasia kannattaa esimerkiksi eläintenkouluttajan kanssa opettaa positiivisen vahvistamisen avulla jalkojen kosketteluun, nostoon ja vuoluun.

”Mutta se aiheuttaa aasille todella paljon stressiä ja nukutus on aina riski!” EI, vaan aasi kärsii pitkistä kavioistaan ihan joka hetki, oli se sitten liikkeessä tai seisoo paikallaan. Eläimet eivät ajattele aikaa. Stressi ja nukutuksen riski kahden tunnin ajan on paljon pienempi piina kuin kolme kuukautta liian pitkässä kaviossa.

”Minä sentään pelastin sen huonoista oloista, eikö se muka riitä?” On hienoa että aasi pääsi uuteen kotiin, mutta pelkkä rakkaus ei riitä vaan eläimen fyysisestä terveydestä on huolehdittava myös.

”Minä siedätän sitä hitaasti kavionhoitoon, ei siinä voi kiirehtiä!” On hienoa että aasia opetetaan ja siedätetään hitaasti, mutta aasi kärsii silti joka päivä niistä liian pitkistä kavioista. Siedätystä ja opettamista voi jatkaa vaikka aasi jouduttaisiinkin alussa kerran tai kaksi rauhoittamaan toimenpiteeseen, useilla aaseilla vuolut helpottuvat, kun se saadaan pari kertaa hoidettua rauhoituksessa.

Laiminlyödyllä aasilla voi olla paljonkin kipuja joko jaloissaan tai koko kehossaan ja kun kaviot muokataan oikeaan suuntaan, kivutkin voivat vähentyä ja sen takia vuolukin helpottuu tulevaisuudessa.

”Ei meillä ole ketään kengittäjää, joka suostuisi vuolemaan aasin kavioita…” Jos omistaja ei onnistu löytämään kengittäjää eikä pysty kavioita itse raspaamaan, on ainoa vaihtoehto luopua aasista. Rakkaus aasia kohtaan kun ei tässä tapauksessa riitä.

”Mutta minä annan aasille täydellistä sokeritonta heinää ja harjaan sitä joka päivä, eikö se muka riitä hoidoksi?” Ei riitä.

”Tällä on aina ollut pitkät kaviot. Se on tottunut näihin. Jos vuollaan lyhyemmäksi, se alkaa ontua!” Niinhän se todennäköisesti alkaa kun kavion ja samalla koko jalan asento muuttuu ja verisuonetkin ovat pinnassa.  Eri aasienpelastusjärjestöillä on rohkaisevaa kuvamateriaalia siitä, kuinka ihan muutamassa kuukaudessa törkeät taivaaseen saakka ylettyvät kaviot on vuoltu normaaliin mittaan. Miksei sama onnistuisi Suomessa? Jos kengittäjä ei uskalla koskea kavioihin riittävästi eikä toista kengittäjää ole saatavana, on aasi vietävä klinikalle kavionhuoltoon.

”Kun kengittäjä maksaa niin paljon, ei minulla ainakaan ole sellaiseen varaa!” Jos aasin terveydenhoitoon ei ole riittävästi resursseja, on eläimestä valitettavasti luovuttava.

”Aasillani on kaviokuume ja kaviot kasvaa todella nopeasti.” Kavioita on vuoltava jopa useammin, jos aasilla on krooninen kaviokuume. Vuoluväli tällaiselle aasille voi olla niinkin lyhyt kuin 2-4 viikkoa. Kaviokuume ei ole syy päästää aasin kavioita ylipitkiksi vuolujen välissä.

Pitkille kavioille ei ole olemassa yhtään hyväksyttävää selitystä.

Pitkä kavio on pitkä vaikka voissa paistaisi.

Allaolevassa videossa on hyvin tyypilliseen tapaan ylipitkä aasin kavio. Aasi kävelee kannoillaan ja jos se kävelee pitkään, kannat kuluvat ja kaviokulma muuttuu. Videossa pitkä kavio vuollaan taas lyhyeksi.

SONY DSC

Donkey Sanctuaryn aaseilla kaviot ovat yleensä melko lyhyet. Pihattojen edustat ovat karkeaa betonia, joka kuluttaa aasien kavioita myös luonnollisesti.

SONY DSC

Tämäkin aasi asustaa Donkey Sanctuaryssä.

SONY DSC

Kuva on valitettavasti vino, mutta jos kavioita ei huolleta kuten pitäisi usean kerran vuodessa tai aasia ei saada kiinni toimenpidettä varten, kaviot alkavat lohkeilla märällä maaperällä itsestään kuten tällä New Forestissa asuvalla aasilla. Aasit, jotka asuvat luonnollisessa ympäristössään, kuluttavat kaviot kävellessään kovalla maaperällä. Pehmeällä niityllä ja metsissä kaviot eivät kulu vaan kasvavat liian pitkiksi. New Forestin aasien kaviot vuollaan kaksi kertaa vuodessa jos aasit saadaan kiinni.

SONY DSC

Liian pitkät kaviot, vaikka eivät olekaan vielä kääntyneet kärjestä ylöpäin tai lohkeilleet.

SONY DSC

Liian pitkät kaviot.

takakaviot

Kaviokulma on hyvä, mutta pituutta on liikaa.

SONY DSC

Liian pitkät kaviot.

SONY DSC

Sopivan pituiset kaviot.

Jäikö jotain hampaankoloon? Lue ensiapuun artikkeli ”katse kavioihin”.

Teksti ja kuvat: Kaisa Määttänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s