Aasi ei ole hevonen, eivätkä sen kaviotkaan ole samanlaiset kuin hevosella.
Hevosella on pyöreämmät ja leveät kaviot, aasin taas pystymmät ja kapeat.
Aasin ja hevosen jälki.
Aasit ovat kotoisin kivikkoiselta ja kuivalta alueelta. Ongelmana Suomessa onkin usein maaperän märkyys. Aasin kaviot eivät ole tottuneet märkään maaperään, ja aasille tulee helposti esimerkiksi sientä kavioihin ja muita ongelmia. Jokaisen aasin omistajan tulisi muistaa, että aasille täytyy pystyä tarjoamaan myös kuiva alusta kavioille. Ei riitä, että aasi saa tallissa seisoa yöt kuivassa, vaan tarhaa tulisi tarpeen mukaan muokata niin, ettei aasi altistu märälle jatkuvasti.
Aasin kaviot luonnossa kuluvat kuivalla ja kivikkoisella maalla paremmin kuin Suomessa pehmeällä pohjalla. Jotta aasin kaviot kuluisivat tasaisesti, se tarvitsee lisäliikuntaa sopivalla maapohjalla.
Tässä on Elviksen takakavio joka on melko pysty, mutta kasvulinjaa ruununrajasta seuraten varvas on aavistuksen verran edempänä.
Meillä aasien kaviot kasvavat melko nopeaa tahtia. Minulla kävi muutaman vuoden ajan erittäin pätevä vuolija vuolemassa aasien kaviot noin kahden kuukauden välein, ei siis kengittäjä! Tuolla aikavälillä kaviot ehtivät kasvaa pitkiksi. Tarkoitus olisi kuitenkin tarpeeksi tasaisin välein, mieluiten 2-3 viikon välein. kavioiden kasvusta riippuen vuolla asentoa oikeaksi, jolloin pituus pysyisi lähes samana jatkuvasti. Ei ole hyvä antaa kavioiden kasvaa pitkiksi ja lyhentää, taas kasvaa pitkiksi…
Aasin kavioiden vuolussa on sellainen ero hevosiin, että aasin antura kasvaa, ja sitä täytyy vuolla. Hevosen anturaa ei vuolla. On iso ero siinä, hoitaako kavioita kengittäjä vai kengättömyyteen ja vuolemiseen perehtynyt vuolija.
Monet kengittäjät eivät ole tietoisia aasin kavioiden rakenteesta ja toiminnasta. Suurin virhe, joka aasin kavioiden vuolussa tapahtuu, on jättää antura vuolematta, jolloin ei mitenkään saada pidettyä aasin kaviota kunnossa saati oikeassa asennossa.
Tässä kuvassa näkyy kasvanut antura.
Tässä taas ensimmäinen vuoluni kurssin jälkeen.
Priimaa jälki ei ole, mutta ero vuolemattoman ja vuollun anturan välillä on selvä.
Kävin itse erittäin antoisan vuolukurssin, jollaa tutustuttiin hevosten teuraskavioihin ja avattiin niitä. Kenenkään ei tulisi koskea vuolupuukkoon ilman, että tuntee kavion rakenteen tai tietää mitä on tekemässä . Jokainen aasin omistaja voi kuitenkin neuvoa kengittäjää / vuolijaa vuolemaan aasin anturan. Aasin kavio tulisi olla suunnilleen yhtä pystyssä, kun sen oma lapakulma on. Aasilla todella tulisi olla pystyt kaviot!
Tässä halkaistu kuva hevosen kaviosta muistuttamaan siitä, ettei kavio ole vain kova köntti, älä siis koske vuolupuukkoon jos et tiedä mitä olet tekemässä!
Minulla on omassa tallissani elävä esimerkki siitä, millaisiksi huonosti hoidetut kaviot voivat tulla. Ostaessani Elviksen myyjä totesi, että vuolu oli venynyt parisen viikkoa ja kaviot ovat siksi pitkät. Tosiasia oli kuitenkin, että aasin kaviot olivat kyllä melko pitkään olleet jo huonolla hoidolla. Elvis oli ehtinyt olla vain viikon paikassa, josta sen ostin Sitä ennen se oli kiertänyt siellä, täällä ja tuolla. Elviksellä on ikää vasta neljä vuotta.
Sydän itki verta, kun lastasin Elvistä peilijäisellä pihamaalla hevosauton kyytiin. Kuinka se luisteli “suksiensa” kanssa ja kuinka sen kavioihin mahtoikaan sattua. Toivon, ettei tällaisia kavioita tarvitsisi kenenkään aasin kantaa. Siksi haluankin kertoa Elviksen tarinan ja yritän levittää sanaa kaviohuollon tärkeydestä.
Pohjois-Savossa oli siis lunta ja jäätä, mutta kerrankin iloitsin siitä, että meillä oli pehmeämpi maa, joka hieman säästäisi Elviksen jalkojen rasitusta. Sain seuraavaksi päiväksi vuolijan tulemaan paikalle ja olin helpottunut, että Elviksen pitkäksi muodostunut kavionhoitoprojekti saatiin heti alkuun..
Ensimmäinen vuolu. Elvis on kuulemma vaikea vuoltava. Esimerkillisesti käyttäytyvä mieshän tuo oli, kun olosuhteet olivat kunnossa!
Elvis saapui meille 15.3.2015 ja nyt tätä kirjoittaessani on 11.11.2015 Aikaa on kulunut siis melkoisen paljon, ja nyt vasta Elviksen kaviot ovat aika hyvällä mallilla. Ne jopa muistuttavat aasin kavioita. Paljon töitä on tehty. En ole asiantuntija tai ammattilainen kavioiden tai vuolennan suhteen. Maallikon silmin ja kokemuksin asiaa tarkastelen ja haluan jakaa kokemuksiani eteenpäin.
Etukaviot meille tullessa.
Mono on melkein yhtä pitkä kuin vuolijalla..
Paljon on kasvuvaiheita mahtunut kuluneeseen aikaan.
Viimeisimmän vuolun jälkeen.
Teksti ja kuvat: Tuike Ikola