”Ihon alla” – miksi kiinalaiset ostavat aasintaljoja?

Aasimaailmassa kohistaan kovasti juuri tällä hetkellä. Aaseja teurastetaan erittäin suuria määriä erityisesti Afrikan valtioissa ja aasien taljat lähtevät merikonteissa Kiinaan. Aaseille tämä tarkoittaa suuria hyvinvointiriskejä, koska aasn lihaa ei pääsääntöisesti käytetä hyväksi. Aasi voi siis olla missä kunnossa tahansa teurastushetkellään, koska kiinalaiset ovat kiinnostuneita vain aasin taljasta.

Aaseja on maailmassa tällä hetkellä noin 44 miljoonaa yksilöä. Kiinan tarve vuodessa on 4-10 miljoonaa vuodessa. Tällä hetkellä teurastetaan 1,8 miljoonaa vuodessa.

Donkey Sanctuary on tiivistänyt ongelman ytimen sivuillaan ja julkaissut myös laajan raportin aiheesta. Kerromme aiheesta tarkemmin seuraavassa Pitkäkorvat-lehdessä.

Miksi aasintaljat?

Aasintaljoja käytetään tiettyä ejiao nimistä liivatetta. Sitä on käytetty kiinalaisessa lääketeiteessä tuhansien vuosien ajan.

Mitä on ejiao?

Ejiao on kovaa geeliä, joka voidaan sekoittaa kuumaan veteen tai alkoholiin. Nesteen voi juoda tai sitä voi käyttää kasvovoiteena. Ejiaon uskotaan parantavan verenkiertoa ja sitä käyttävätkin ihmiset joilla on liian vähän punasoluja, anemia tai lapsettomuutta.

Miksi ejiao on nyt pinnalla?

Ejiaon kysyntä on kasvanut dramaattisesti parin viime vuoden aikana. Kiinassa oli ennen noin 11 miljoonaa aasia, mutta määrä on pudonnut kuuteen miljoonaan viimeisen 20 vuoden aikana. Aaseja ja aasintaljoja tuodaankin nyt maahan ulkomailta, myös Afrikan valtioista. Suurin osa näistä on ostettu suoraan omistajilta tai välittäjiltä, mutta aaseja on myös runsaasti varastettu omistajiltaan.

page10-photo-by-crispin-hughes-for-the-donkey-sanctuary

Kuva: Crispin Hughes, kuvaa käytetty Donkey Sanctuaryn luvalla

Mitä tämä tarkoittaa aasinomistajille?

Varastetut aasit ovat yleensä olleet työeläimiä, joten kun aasi on varastettu, ei omistaja enää saa kuljetettua tavaroita torille, haettua vettä tai vietyä lapsia kouluun. Aasi on ensisijaisesti kulkuväline monissa Afrikan maissa. Aasintaljakauppa on nostanut aasin arvoa huimasti, joten omistajilla ei ole varaa ostaa uutta aasia varastetun tilalle. Egyptissä aasin hinta on noussut noin 20 eurosta 200 euroon lyhyen ajan sisällä.

Kuljetetaanko eläviä aaseja siis Kiinaan?

On uutisoitu että kymmeniä tuhansia eläviä aaseja oltaisiin kuljettamassa Kiinaan, mutta Egyptin eläinsuojeluviranomaiset sekä kunnalliset eläinlääkärit vakuuttavat että näin ei ole tapahtunut. Aasit lopetetaan ja nyljetään niiden kotimaihin perustetuissa teurastamoissa. Kiinalaiset ovat tosin perustaneet esimerkiksi Keniaan omia teurastamoita.

Lähde: Donkey Sanctuary, Under the skin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s