Inkeri ja Rinkeli – Suomen ensimmäiset viralliset terapia-aasit

Karja Havukaisella on Suomen ensimmäiset viralliset terapia-aasit, mutta mitä se oikein tarkoittaa? Katja vieraskynäili sivuillemme esimerkin asiakastapaamisesta (nimet on muutettu) ja kertoi, miten aaseja on koulutettu tärkeään tehtäväänsä.

Inkeri ja Rinkeli odottavat aitauksessaan kärsivällisesti pääsyä kävelylle kotimetsään. Asiakasperheemme kurvaa pihaan autollaan ja tuo tuliaisiksi aasitytöille porkkanat. Tarjoan Inkerin riimua 15-vuotiaalle Jennalle, mutta hän pudistaa vienosti päätään. Lähdemme matkaan; Jennan äiti Inkeriä taluttaen, minä Rinkelin parina ja Jenna äitinsä vieressä kulkien. Matkaamme verkalleen metsätietä kohti läheistä laavua Viinijärven rannalla, Polvijärven Solassa. Aasitytöt pysähtyvät tuon tuosta kuuntelemaan metsästä kuuluvaa korpin laulua ja haistelemaan mustikanvarpuja, jotka aura-auto on paljastanut hangen alta. Keskustelemme Jennan äidin kanssa tukitoimista, joita Jennan koululle voisi järjestää arjen sujumisen parantamiseksi. Jenna myötäilee keskustelua nyökkäillen ja olkiaan kohautellen. Jenna käy viikoittain vastaanotollani Joensuussa tarkkaavaisuuspulmien ja koulussa esiintyvien ahdistusoireiden vuoksi. Hän on itse toivonut perhetapaamista aasitilallemme.

Katja aasien kanssa, kuva: Kiukkonen. Muut kuvat on ottanut Katja.

Eläinavusteinen toiminta on osa yritykseni Ohjaus & Valmennus Girjon tuottamia Green Care hyvinvointipalveluja. Suomessa Green Care –palvelut on jaettu kahteen osaan: sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön alaisiin LuontoHoiva – palveluihin sekä terveyttä edistäviin ja ylläpitäviin LuontoVoima- palveluihin. Green Care tarkoittaa luontolähtöisiä palveluja, joilla edistetään tavoitteellisesti ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua. Palvelut voivat olla joko luonto-, eläin-, puutarha-, maatila- tai metsäavusteisia. Vuorovaikutus ja läheisyyden tunne eläinten kanssa sekä onnistumisen ja osallisuuden kokemukset ovat esimerkkejä tavoista vaikuttaa positiivisesti esim. mielialaan ja selviytymisen tunteeseen.

Eläinavusteisessa interventiossa (Animal Assisted Intervention) toiminta erotellaan toiminnan tavoitteiden ja työntekijän koulutustaustan mukaan eläinavusteiseen toimintaan (Animal Assisted Action), eläinavusteiseen pedagogiikkaan (Animal Assisted Pedagogy) ja eläinavusteinen terapiaan (Animal Assisted Therapy). Girjon työssä teen näitä kaikkia; pääsääntöisesti kuitenkin lääkärin lähetteellä eläinavusteista terapiaa, jossa tavoitteita seurataan, niistä raportoidaan ja arvioidaan eläinavusteisuuden sopivuutta asiakkaan kuntoutussuunnitelman osana jatkuvasti. Erityistä huomiota kiinnitetään lisäksi eläimen hyvinvointiin työskennellessä.

Saavumme laavulle, jossa Inkeri ja Rinkeli saavat heinää ja me ihmiset kaadamme termospullosta kuumaa kaakaota kuppeihimme. Jennan äiti harjaa Inkeriä Jennan katsellessa ja hörppiessä kaakaotaan sivummalla. Eläinavusteisten tapaamisen luonteeseen kuuluu, että harjaamme aaseja, puhdistamme tallia ja ruokimme tyttöjä. Huolenpito eläimen hyvinvoinnista ja sen tarpeisiin vastaaminen voivat parhaimmillaan toimia siltana omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja toiminnanohjaustaitojen oppimiseen. Tarjoan harjaa Jennalle, Jenna harkitsee hetken, mutta pudistaa taas päätään. Jennaa hymyilyttää, kun Inkeri-äiti komentaa tytärtään hellästi niskasta näykkäämällä, kun Rinkeli kiilailee heinäkasalla. ”Tuollaista se on, äideillä ja tyttärillä”, tuumaa Jennan äiti tytärtään vilkaisten. Jenna hymähtää vastaukseksi, pilkettä silmissään.

Tutkimuskirjallisuuden mukaan yleisesti voidaan sanoa, että eläinavusteisuudella lasten ja nuorten kohdalla pystytään tehostamaan terapian vaikutusta. Eläimen läsnäolo rentouttaa terapiatilannetta ja luo positiivista virettä. Asiakkaan on helpompi keskittyä ja olla läsnä. Vuorovaikutus esim. aasin kanssa motivoi harjoittelemaan kuntoutussuunnitelmassa määriteltyjä taitoja. Jo pelkästään eläimen silittämisen ja katseen on todettu nostavan ihmisen oksitosiinitasoa, β- endorfiineja ja prolaktiinitasoja (Nagasawa & al). Omassa työssäni olen saanut moneen kertaan todeta nämä vaikutukset ja nähnyt lukuisia onnistumisen kokemuksia ja yhteyden tunnetta nuorten ja lasten toimiessa Inkerin ja Rinkelin sekä muiden eläintemme kanssa.

Paluumatkalla aasitilallemme tunnistamme hangella kauriin ja jäniksen jäljet. Jenna ottaa kännykällä kuvan pikkuriikkisistä painaumista hangella, kun me aikuiset päättelemme paremman tiedon puuttuessa jälkien kuuluvan menninkäisille. Jenna pyöräyttää korostetusti silmiään oivalluksellemme ja lähettää kuvan isälleen asiantuntevampaa tunnistusta varten. ”Näyttäisi lumikon jäljiltä”- vastaa isä saman tien. Aaseilla on jo kiire omaan aitaukseen eikä pysähdyksiä enää tule. Paitsi yksi: Jenna pyytää ennen viimeistä tienmutkaa pihaan juuri ja juuri kuuluvalla äänellä: ”Saisinko taluttaa tuota tytärtä..?” Sydämeni läikähtää onnen tunteesta ojentaessani Rinkelin riimun Jennalle ja joku roska lentää samalla silmääni.

Olen tehnyt työtä erityislasten ja –nuorten kanssa pian kaksikymmentä vuotta. Olen koulutukseltani sosionomi (AMK), Tanssi- ja draamaterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja ja työnohjaaja. Minulla on työkokemukseni ja koulutukseni lisäksi kokemusosaamista erityislapsen vanhempana olemisesta ja omien lemmikkieläinten hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista ADHD- oireisen lapsen kuntoutuksessa. Kolme vuotta sitten perustin yritykseni Ohjaus & Valmennus Girjon, joka tuottaa yksityisiä sosiaali- ja hyvinvointipalveluja. Suomen ensimmäisten terapia-aasien lisäksi eläinavusteiseen toimintaan osallistuu myös reilun vuoden ikäinen berninpaimenkoira Jalo. Perheen lemmikkieläimiin kuuluvat myös Musti-Kana, kaksi kissaa ja itsekin hieman ylivilkas flättipoika Mauno.

Terapia-eläimen tehtäviin soveltuvan luonteen lisäksi eläimen tulee olla perusterve ja nauttia tehtävästään. Eläimen tulee saada toteuttaa vapaa-ajallaan lajityypillistä käyttäytymistään ja aasihan voi parhaiten kun sillä on kaverinaan toinen aasi. Riittävä liikuttaminen, lepo ja oikeanlainen ravinto luovat perustan myös eläimen työhyvinvoinnille. Ohjaajan tulee osata lukea eläintään erityisen hyvin ja huomata ajoissa esim. väsymisen merkkejä. Aasi soveltuu terapia-eläimeksi yleensä hyvin rauhallisen luonteensa ja pienen kokonsa ansiosta. Terapia-eläimen koulutuksessa oikea-aikainen ja yksilölle sopiva palkkaustapa ovat kaiken a ja o. Inkeriä palkkaan äänellä, kun taas Rinkelin toimiessa toivomallani tavalla saa se leipäpalan taskustani. Asiakastilanteissa en herkkupalkkausta käytä, koska Rinkeli helposti jää kerjäämään. Varsinaisessa työskentelytilanteessa ohjaan asiakasta kiittämään äänellä, kun matka jatkuu tai aasi nostaa jalkaansa kavion puhdistusta varten.

Olemme tehneet myös koulukäyntejä ja Inkeri ja Rinkeli toimivat hankekummeina koulukiusaamisen ehkäisemiseen ja poistamiseen tähtäävässä Sopu ei satu – hankkeessa. Kouluvierailut ovat hyvää harjoitusta trailerissa kulkemiseen ja vaihtelua aasien arkeen. Näitä tehtäviä teemme harvakseltaan, sillä suuret ihmisjoukot ovat stressitekijä aaseille ja ne tarvitsevat paljon lepoa vierailujen jälkeen. Yleisötapahtumien ja asiakastyön turvallisuusriskit on ennalta mietitty. Sekä eläinten että ihmisten turvallisuus on tärkein laatutekijä eläinavusteisessa työssämme. Terapiatyön ja koulukäyntien lisäksi Inkeri ja Rinkeli osallistuvat ajoittain työnohjaustuokioihin ja tilauksesta ohjattuihin aasikävelyretkiin. Inkerin ja Rinkelin työtehtäviä ja arkea voi seurata Ohjaus & Valmennus Girjon Facebook- sivuilla.

Katja Havukainen / Työohjaaja, työyhteisökehittäjä, kouluttaja, neuropsykiatrinen valmentaja, tanssi- ja liiketerapeutti, sosionomi (AMK)

Lähteet:

www.gcfinland.fi

Eläinavusteinen terapia kotimaisessa kuntoutusjärjestelmässä. Lotta Hautamäki. Kuntoutussäätiö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s