Callen emä hyljeksi vastasyntynyttä varsaansa – apuun saatiin keinoemä, Omie

aasit12

Omie ja Aromäen Challenger viiden päivän ikäisenä

Hevostoiminta Valkkaan tilalla elettiin jännittäviä aikoja heinäkuun lopulla. Kauan odotettu miniaasivarsa syntyisi hetkenä minä hyvänsä ja emä Na’Vi (Hill Country Mini’s Na’vi) näytti erittäin tiineeltä. Aasin omistaja Satu Valkas tarkkaili sitä herkeämättä valvontakameran kautta ja näki kotonaan, että synnytys oli alkamassa. Hän saapui paikalle, kun varsan pienet jalat olivat jo tulossa ulos.

-Synnytys meni kuin oppikirjasta, eikä siinä ollut mitään. Varsa oli pirteä ja pyrki ylös ja siinä vaiheessa aasitamman vaistojen pitäisi herätä nuolemaan varsaa ja tuuppimaan tätä ylös, Satu kertoo.

Na’Vi oli kuitenkin eri maata. Se tuntui jopa pelästyvän varsaansa ja yritti hyökätä tämän kimppuun. Satu konsultoikin heti eläinlääkäriä ja tämän opeilla jatkettiin varsan ja tamman kanssa.

-Tamma sai rauhoittavaa ja kipulääkettä, jonka jälkeen sitä yritettiin lypsää käsin ja ohjata varsaa nisille mutta tamma oli täysin eri mieltä ja suhtautui lypsämiseen ja varsaansa hyvin aggressiivisesti, Satu kertoo dramaattisista hetkistä.

Tamma tuottaa ternimaitoa heti varsomisen jälkeen vain pienen hetken ja varsan on tärkeää saada juuri ternimaitoa ensimmäisten kuuden elintuntinsa aikana. Siitä varsa saa tärkeitä vasta-aineita.

-Emältä emme saaneet heti alkuvaiheessa lypsettyä maitoa, mutta Hyvinkään klinikalta sain käydä hakemassa pakastettua hevosen ternimaitoa. Varsa sai maidon viiden tunnin iässä, mutta tietenkin jännitti, että saiko se tarvittavat vasta-aineet. Ne testattiin varmuuden vuoksi verinäytteestä seuraavana päivänä ja varsan arvot olivatkin täydelliset, Satu kertoo

-Eläinlääkäri nauroi vain, että tuleekohan siitä nyt hevonen, kun se sai hevosen ternimaitoa.

aasit17

Na’Vin kanssa tilanne ei kuitenkaan edennyt, eikä se hyväksynyt edelleenkään varsaansa. Se oli erotettu varsastaan väliaidalla ja ne näkivät koko ajan toisensa, mutta se ei alkanut kiinnittää varsaansa mitään huomiota. Eläinlääkäri kehotti etsimään keinoemän ja Satu otti heti yhteyttä keinoemävälitykseen, mutta sen kautta ei tarpeeksi pientä tammaa löytynyt. Hyviä vinkkejä tamman ja varsan totuttamiseen toiseensa Satu kuitenkin kertoi saaneensa.

Tässä vaiheessa Calle oli täysin tuttipulloruokinnalla ja Satu kävi juottamassa sille maitoa muutaman tunnin välein läpi vuorokauden.

Seuraavaksi Satu teki ilmoituksen Facebookiin, jossa etsi pienelle Kalleksi nimetylle varsalle pientä keinoemää. Kallen kutsumanimi vaihdettiin tosin pian Calleksi. Ilmoitusta jaettiin tuhansia kertoja ja keinoemä löytyi nopeasti. Kahdeksanvuotias aasitamma Omie oli juuri vieroittamassa loppuvuodesta syntynyttä varsaansa ja käytiin hakemassa Lopelle. Keinoemän saapuessa Calle oli melkein kolmen päivän ikäinen.

-Omien tullessa jännitti tietenkin, että hyväksyykö se uuden varsan, kun se oli juuri jättänyt edellisen varsan taakseen. Kun tamma sitten tuli, se haisteli Callen läpi ja totesi että tällainen tällä kertaa ja alkoi hoitaa varsaa samantien. Mitään negatiivista ei näiden välillä ole tapahtunut, Satu kertoo.

Maidon tuotanto oli hyvä ensimmäisenä päivänä ja Callekin saatiin imemään, mutta sitten maito alkoi ehtyä. Näitä tilanteita varten eläinlääkäriltä saa hormonilääkettä ja tamma sai sitä muutaman päivän ajan, jonka jälkeen maidontuotanto on jatkunut normaalisti.

aasit01

Omie tai kutsumanimeltään ”Oomi” tai ”Omppu” löytyi Facebookin kautta. Se saapui Lopelle Juvalta, jossa se oli juuri vierottamassa loppuvuodesta syntynyttä varsaansa. Omie on syntynyt vuonna 2010 Belgiassa ja se on tuotu Suomeen 2011. Sillä on ennestään kaksi varsaa, jotka se on hoitanut esimerkillisesti. Callesta tuli sen kolmas ”varsa”.

aasit07

Kuvissa viiden päivän ikäinen Calle, eli Aromäen Challenger, ulkoilee ensimmäistä kertaa pihattorakennuksen ulkopuolella ja ottaa kaiken ilon irti suuremmasta tilasta! Sen varaäiti Omie keskittyi lähinnä syömiseen ja Callen imettämiseen. Calle saa silti edelleen maidonkorviketta, koska sen paino ei ollut lähtenyt kunnolla nousuun, mutta ei onneksi pudonnutkaan.

-Ihmettelin hieman, kun Calle ei kovin mielellään imenyt itse nisästä, mutta joi mielellään maitoa astiasta. Keinoemävälityksestä osattiin kertoa heti, että varsinkin orivarsat voivat olla laiskoja maitobaarin suhteen ja odottavat täyttä palvelua. Tuttipullosta ja astiasta on helpompi juoda kuin nisästä, Satu kertoo.

Hän antoi ohjeiden mukaan maitoa entistä harvemmin, jolloin Calle hakeutuikin heti keinoemänsä tissille kuten kuuluikin.

Calle olisi varmasti kasvanut aikuiseksi tuttipullovarsanakin, mutta se ei olisi oppinut aasien kieltä, koska mieltäisi ihmiset kaltaisikseen. Juuri sosiaalisen puolen takia keinoemä tulee tarpeeseen, orpovarsoilla on usein erilaisia käytöshäiriöitä.

-Callestakin huomasi jo parin päivän jälkeen, että se oli turhan paljon ihmisten perään kun olimme juottaneet sitä. Mutta toisaalta Callesta tulee varmasti hyvin ihmisystävällinen aasi, mikä on tulevaisuudessa hyödyksi sen koulutuksessa ja työkäytössä.

Calle on kuin mikä tahansa aasivarsa emänsä kanssa, paitsi että se on niin pikkuinen, että mahtuu vielä pitkään laukkaamaan täysiä varaemänsä mahan alta.

Varsa hamuilee nisiä suuhunsa välillä myös emänsä etujalkojen välistä, mutta löytää pian oikean osoitteen ja ottaa muutaman pitkän hörppäyksen ennen seuraavaa spurttia. Satu juottaa sille myös hieman korviketta muovirasiasta, jotta Calle saisi painoa lisää.

Viiden päivän ikäisenä se punnitaan henkilövaa’alla 9,7 kilon painoiseksi.

aasit13

aasit06

aasit15

Tätä näkyä odotettiin kauan, Kalle juomassa maitoa itse keinoemältään

aasit11

Mitä tehdä, jos varsominen ei mene putkeen?

Keinoemävälitystä hoitaa Heli Lepo, 050 309 7555

Jos varsa kuolee tai on lopetettava heti synnytyksen jälkeen, lypsä tammasta niin paljon maitoa talteen kuin pystyt. Jos sinulla itselläsi ei ole maidolle tarvetta, voi se tulla tarpeeseen jollekin muulle. Pullota maito ja pakasta se.

Ilmoita tamma mukaan keinoemävälitykseen, sillä se saattaa jopa pelastaa jonkun varsan hengen.

Jos tamma ei hyväksy varsaansa, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin ja yritä lypsää ternimaitoa talteen. Se on ensimmäinen maito, jota emältä varsomisen jälkeen tulee. Hanki tuttipullo valmiiksi jo ennen varsomista.

Usein emä saadaan hormoni- ja kipulääkkeillä hyväksymään varsansa. Joskus tamma on synnytyksestä niin kipeä, että suhtautuu sen takia varsaansa vihaisesti. Joskus taas keinoemä tulee tarpeeseen, kuten tässä tapauksessa.

Jos tamma kuolee synnytyksessä tai sen jälkeen, ota heti yhteyttä keinoemävälitykseen. Myös hevos- tai ponitamma sopii aasivarsalle keinoemäksi.

Varsan pitää saada ternimaitoa tai plasmaa (klinikalla) ensimmäisten kuuden elintunnin aikana tai sen selviytymisennuste on todella huono.

Teksti ja kuvat: Kaisa Määttänen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s