Tässä ovat Suomen muulit!

Keräsimme tietoa Suomessa asuvista ja elossa olevista muuleista sekä Hippoksen Hepasta että Sukupostista. Lisäksi kyselimme muuleista Facebookissa. Tulokseksi saimme alla olevat yksilöt, joista ainakin kolme on muuliaaseja ja yksi on seepra-aasi. Laskemme tässä tapauksessa seepra-aasinkin mukaan ”muuliksi”, koska sekin on aasiristeytys.

Ensin listaamme muulit ikäjärjestyksessä ja sen jälkeen esittelemme niistä jokaisen, josta meillä on enemmänkin tietoa. Jos muulisi on listalla, otamme mielellämme vastaan siitä kuvan ja pienen esittelyn sähköpostiimme aasiyhdistys@gmail.com. Jos muulia ei ole listalla, laita meille sen tiedot, niin lisäämme sen mielellämme tähän!

Aaseja Suomessa on muuten noin 380 yksilöä ja kun siihen lisätään muulit, saadaan aasien ja aasijohdannaisten määräksi noin 400.

Linkit muulien nimissä vievät Sukupostiin. Siellä saaddaa hyvässä lykyssä olla lisää kuvia muulista. Listalla r=ruuna, t=tamma, o=ori. Mulle näyttää olevan todella yleinen muulin nimi, kaikki Mullet ovat mitä ilmeisemmin Tanskasta tuotuja.

2002 t Olvie
2003 r Donke
2003 t Olive (muuliaasi)
2004 r Skötteruds Zeppo (i. Zesar, e. Fauni) (seepra-aasi)
2006 o Bamuuli (i. Särkän Samuel, e. Bambi)
2007 t Zikita (i. Knut, e. Patricia van sundance)
2008 r Pähkinä (i. Urho, e. Marilitz)
2009 t Mela
2009 t A Lula (i. Coke and Rum,  e. Busting Looses Sweetheart)
2009 t Teqila
2010 r Abom (i. Arau, e. Quadrille 24)
2010 t Tekila (i. Bartek, e. Leila)
2011 t Delizia (i. Valentino, e. My Little Bella)
2011 r Mulle ”Julle”
2011 t Mulle ”Snälla”
2012 t Futte
2012 r Piiparinen (i. Valentino, e. My Little Bella)
2013 t Buena Chica (muuliaasi)
2013 t Mulle
2016 r Tuulian Manu Uljas (i. Elvis, e. Pola)
2016 t Eternal XoXo (i. Pyry, e. Scania)
2016 t Onnentähden Susa (i. Epeli, e. Sussi) (muuliaasi)
2016 o Babys Surprise Harald (i. tuntematon aasiori, e. Baby)
2017 r JB
2017 o Mireo Lomion (i. Braith Valiant, e. Margarita) (muuliaasi)
2017 t Little Pony’s Myone Million(i. tuntematon, e. Jenny)
2018 o Sisu-Salmiakki (i. aasi, e. Liza)

Yhteensä 27 muulia! Listaa päivitetty 23.11.2020

hutkon_tila_16

Olle asuu Pukkilassa Hutkon tilalla. Olle on syntynyt Ranskassa ja on jo siellä opetettu ajolle ja ratsastukseen. Nykyään se toimii eläinvaelluksella talutusratsuna, pienet lapset voivat ratsastaa sillä.
Kuva: Kaisa Määttänen

hutkon_tila_5

Olive eli ”Tessa” saapui Suomeen toukokuussa 2019 ja asustaa Pukkilassa Hutkon tilalla muiden muulien ja aasien kanssa. Olive on muuliaasi. Kuva: Kaisa Määttänen

pahkina_1

Pähkinä on vuonna 2008 Suomessa syntynyt muulitamma. Iän myötä sen vaaleat laikut ovat kasvaneet.


Zeppo on Ruotsissa syntynyt seepra-aasi. Ruotsissa sillä on useita sisaruksia. Zeppo asui pitkään Rantsilassa, mutta nykyään kotieläinpihalla.

Zikita on Rantsilassa syntynyt muulitamma, joka ilahduttaa vierailijoita nykyään Särkänniemen Koiramäessä. Zikita on opetettu ratsuksi, mutta ei ole talutusratsukäytössä.

Aapo eli Abom muutti Suomeen alkuvuodesta 2018 ja asuu Hutkon tilalla Pukkilassa. Se on opetettu ratsuksi jo Ranskassa ja opetusta on jatkettu Suomessa. Aapo kulkee maastossa hyvin. Kuva: Kaisa Määttänen

Mulle eli Julle asuu Jokioisilla. Se on syntynyt Tanskassa 2011. Se on kooltaan pienen shettiksen korkuinen ja on hyvin älykäs. Se osaa avata portit ja oppii nopeasti, niin hyvässä kuin pahassa. Julle ei ollut alussa kovin helppo käsitellä, vaan se hyppi pystyyn ja potki mutta ajan kuluessa se on rauhoittunut ja on nykyään ihan normaalisti käsiteltävissä.

piipaa_2

Piiparinen on vuonna 2012 Suomessa syntynyt muuli. Sen emä on Ruotsista tuotu paperiton poni, joka kovasti shetlanninponia muistuttaa. Piipaan isä taas on italialaisista sukulinjoista peräisin oleva Valentino.

Buena Chica eli muuli on Espanjassa syntynyt PRE-hevosen ja andalusianaasin varsa. Se tuotiin Suomeen 2,5-vuotiaana kevättalvella 2016 ja on Suomessa opetettu ratsuksi. Sillä ratsastetaan erityisesti maastossa.

manu_11

Tuulian Manu Uljas on Suomessa syntynyt muuli. Kuvassa se on nelivuotias.

hutkon_tila_8

Mireo Lomion eli Joona asuu Pukkilassa Hutkon tilalla. Kuvassa taka-alalla näkyy sen emä, Margarita. Kolmivuotiaaksi käännyttyään Joonan säkäkorkeus on noin 130 cm. Kuva: Kaisa Määttänen

Tuontiponille syntyi ratsastuskoulussa yllättäen muulivarsa. Heponiityn ratsastuskoulussa asuva muuliori sai nimekseen Sisu-Salmiakki. Varsan emän nimi on Laku. Kuva: Kaisa Määttänen

muulileiri_su_6

A Lula eli Lulle on 2009 Yhdysvalloissa syntynyt muulitamma, joka muutti Suomeen Saksan ja Ruotsin kautta 2019. Lullen emä on tennessee walking horse ja isä on mammuttiaasi.

Teqila on vuonna 2009 Puolassa syntynyt muulitamma, jonka säkäkorkeus on 114 cm. Kuva: Tuija Väli-Torala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s