Zonkeyt, zorset, hinnyt ja muut hevoseläinten lajiristeymät

Zonkey on hevosen ja seepran risteymä. Zonkey saattaa tarkoittaa risteymää kummin päin tahansa, mutta yleensä sillä tarkoitetaan nimenomaan seepraorin ja aasitamman jälkeläistä. Se onkin risteymistä yleisin.

Netissä surffatessaan törmää vaikka mihin nimityksiin erilaisista lajiristeymistä. Melko yleinen risteymä on seepran ja aasin risteytys, jolle löytyy monia lempinimiä! Sitten ovat kaikki erilaiset muuleista käytettävät nimitykset ja toki vielä eri nimet hevosen ja seepran risteymille.

Käymme tässä tekstissä läpi kaikkia nimiä, joihin voit törmätä googlaillessasi näitä erikoisia eläimiä. Suomessa on muuten muulien ja muuliaasien lisäksi yksi seepra-aasiristeytys. Skötteruds Zeppo on Ruotsissa syntynyt ruuna ja asuu Paimiossa Sievolan lemmikkitilalla. Sen isä on seepra ja emä on aasitamma.

Käydään aluksi läpi genetiikkaa. Aasilla on 62 kromosomia, seepralla jotakin 32 ja 46 väliltä ja hevosella kromosomeja on 64. Seepran kromosomimäärä vaihtelee seepralajin mukaan. Lajiristeymien kromosomimäärä on aina jotain isän ja emän väliltä, muuleilla ja muuliaaseilla se on aina 63, mutta kun risteytetään hevonen tai aasi seepran kanssa, voi määrä olla jotain muutakin. Wikipedian mukaan seepraristeymillä kromosomimäärä on yleensä 54, mutta voi tosiaan olla jotain muutakin.

Hybridien lisääntymisessä vaikeutta aiheuttaa myös se, että yleensä lisääntyminen onnistuu vain, jos vanhemmista juuri isällä on pienempi kromosomimäärä. Sen takia seepra-risteymien isä on yleensä juuri seepra. Seepratamma ei siis tule kovin helposti tiineeksi hevos- tai aasiorista, vaikka ei sekään täysin mahdotonta ole.

Muuli on hevostamman ja aasiorin jälkeläinen. Muuli on yleisin hevoseläinten lajiristeymä ja muuleja on risteytetty jo tuhansien vuosien ajan ihan tarkoituksella. Englanniksi muuli on mule. Ponitammojen jälkeläisiä kutsutaan myös nimellä ”pony mule”. Yhdysvalloissa muuliruunia saatetaan kutsua myös nimellä john kun taas muulitamma on molly. Vastaavat nimet aaseilla ovat muuten jack (aasiori) ja jenny (aasitamma). Yhdysvalloissa vain hevosista käytetään nimityksiä stallion (ori) tai mare (tamma). Lisäksi aasiorista saatetaan käyttää nimitystä ”entire donkey”.

Muuliaasi taas on aasitamman ja hevosorin jälkeläinen. Näitäkin on kasvatettu tuhansien vuosien ajan, mutta tämä risteymä ei ole ollut niin suosittu kuin muuli. Lisäksi näin päin on tiinehtyminen hieman heikompaa. Muuliaasi on englanniksi hinny. Ponikokoisia muuliaaseja kutsutaan myös nimellä ”pony hinny”.

Muuliaasi Heikki. Heikin emä on aasi ja isä on suomenpienhevosori.

Sebroidit ovat seepran ja jonkin toisen hevoseläimen risteymiä. Ja näille nimien kirjo onkin valtava! Nimityksiä on mm zedonk, zenkey, zorse, zebra mule, zonkey ja zebmule. Useimpia nimityksiä ei ole mitenkään virallisesti vahvistettu, vaan niitä on alettu vain käyttää kuvaamaan juuri tietynlaista lajiristeymää.

Zorse on näistä risteymistä tietääksemme yleisin ja zorseksi kutsutaan kaikkia risteymiä, jotka tapahtuvat hevosen ja seepran välillä. Tosin zorsella saatetaan myös tarkoittaa yleisintä risteymää, jossa emä on hevonen ja isä on seepra. Toinen nimi tälle yleiselle risteymälle on zebrula. Jos emä onkin seepra ja isä hevonen, on jälkeläinen zebrinny tai hebra.

Ponikokoisia seepra-hevosia kutsutaan nimellä zony ja shettiskokoisia joskus nimellä zetland.

Zonkey ja zedonk ovat seepran ja aasin jälkeläisiä. Joissakin asiayhteyksissä niillä tarkoitetaan risteymiä kumminkin päin ja joissain niillä tarkoitetaan nimenomaan risteymää, jossa isä on seepra ja emä on aasi. Se onkin yleisempi risteymä. Noin yleisesti seepra-aaseja saatetaan kutsua myös nimillä zenkey, zebrdonkey ja zebrass.

Epätodennäköisempi yhdistelmä on se, että emä onkin seepra ja isä on aasi. Tällaista kutsutaan nimellä zebret.

Quagga on nyt jo sukupuuttoon kuollut eläinlaji, joka näytti kovasti seepraristeytykseltä. Viimeinen quagga kuoli eläintarjassa vuonna
1883. Quagga ei siis liity lajiristeymiin mitenkään, mutta sen kuviin saattaa törmätä etsiessään tietoa zorseista ja zonkyistä.

Risteymät pähkinänkuoressa

Risteymän nimi isä emä Muuta
muuli aasi hevonen
muuliaasi hevonen aasi
zorse, zony,
zetland
seepra hevonen voi tarkoittaa myös
yleisesti seepra-hevosristeymää
zebrula seepra/
hevonen
hevonen/
seepra
tarkoittaa yleisesti
seepra-hevosristeymää
zebrinny, hebra hevonen seepra
zonkey, zenkey,
zebrdonkey, zebrass
seepra aasi voi tarkoittaa myös
yleisesti seepra-aasiristeymää
zebret aasi seepra

One response to “Zonkeyt, zorset, hinnyt ja muut hevoseläinten lajiristeymät

  1. Päivitysilmoitus: Viron Muhussa myynnissä 10kk seepraorivarsa | Suomen Aasiyhdistys ry·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s