Aasinmaidon tuotanto ja aasin kasvatus kulkevat käsi kädessä, ilman varsaa ei nimittäin ole maitoakaan

Tämä artikkeli syntyi Aasiyhdistyksen aasimatkan kylkiäisenä, kun Kaisa Määttänen (teksti ja kuvat) ja Anu Ylä-Mononen vierailivat Belgiassa syksyllä 2018 tutustuen paikalliseen aasi- ja muulikulttuuriin. Artikkeli on julkaistu Pitkäkorvat-lehdessä 2/2018.

Aasinmaidon terveyshyödyistä on kertonut aikoinaan jo Hippokrates ja nykyään tiedetään, että aasinmaito muistuttaa nisäkkäiden maidoista lähinnä ihmisen maitoa. Se sopisi siis erinomaisesti äidinmaidonkorvikkeen raaka-aineeksi. Tässä tarkoituksessa sen käyttö on kuitenkin pientä, koska aasit lypsävät lehmiin verrattuna todella vähän. Kuivattuna jauheena aasinmaitoa käytetään kuitenkin kosmetiikkatuotteissa, joita myydään myös Suomessa.

Kuuluisin aasinmaidon kuluttaja oli varmasti Kleopatra, joka otti kertomusten mukaan aasinmaitokylvyn joka päivä. Hänen aasilaumansa käsitti 700 lypsävää aasia, jotka kylpymaidon tuottivat. Hippokrates oli muutama sata vuotta aiemmin kehottanut käyttämään aasinmaitoa kuumeen, maksasairauksien, nivelkivun ja myrkytysten parantamiseen. Jostain syystä Kleopatra oli saanut päähänsä, että aasinmaito tekisi hyvää myös ulkoisesti.

Nykyään suurimmat aasinmaitotilat löytyvät Italiasta, Ranskasta ja Kreikasta, ja maailman suurimmaksi aasinmaitotilaksi itseään kutsuva italialainen Azienda Agricola Montebaducco on vain hieman Kleopatran aasitallia suurempi 800 aasillaan. Näistä läheskään kaikki eivät kuitenkaan ole lypsyssä. Maidon myynnin ohessa tilalla kasvatetaan myös muutamaa harvinaista italialaista aasirotua niiden säilytysohjelmaa ylläpitäen.

Näin suuria aasitiloja ei ole monta, ja keskimäärin maitotilat ovatkin paljon pienempiä. Pääsimme vierailemaan kahdella belgialaisella aasinmaitotilalla, joiden aasimäärä oli suomalaisittain katsottuna valtava mutta euroopan mittakaavassa keskivertoa.

Belgiassa on siis kaksi aasinmaitotilaa, L’Ânerie d’ Ardennes eli Ardennesin aasitila sijaitsee etelässä Bastognessa ja L’Asinerie du Pays des Collines pohjoisemmassa Brysselistä länteen. Kummallakin tilalla lypsävien aasien määrä on hyvin maltillinen, niitä on  vaihdellen 10-50 vuoden aikana. Aasimäärä kummallakin tilalla on kuitenkin paljon suurempi, koska tiloilla on myös vanhempia aasitammoja, joita ei enää lypsetä, ja tietenkin varsoja. Kummallakin tilalla on myös omat oriinsa.

Myymälä löytyy tämän näköisestä vanhasta asemarakennuksesta ja aasit laiduntavat kesäisin vanhalla varikolla.

Bastognessa, viehättävässä vanhassa asemarakennuksessa Natur Anen myymälää pitävä Pascal Delperdange vaihtoi työt IT-alalla aaseihin vuonna 2003 ja on sen jälkeen työllistänyt itsensä täysin aasinmaidolla ja aasien kasvatuksella. Hän kertoo olleensa aina eläinrakas, ja hänellä oli jo lapsuudenkodissaan paljon eläimiä. Mutta vasta aikuisena hän pystyi toteuttamaan unelmansa ja vaihtamaan kokonaan alaa.

Tällä hetkellä Bastognen entisen rautatieaseman varikkoalueella laiduntaa 50-70 aasia. Aasien määrä vaihtelee vuoden kierron mukaan. Eniten aaseja on keväällä uusien varsojen synnyttyä ja vähiten juuri ennen varsomiskautta, kun edellisen kesän varsoista suurin osa on jo löytänyt uuden kodin.

Vierailumme aikana tilalla on noin parikymmentä lypsävää aasitammaa. Vuodessa maitoa lypsetään 1500 litraa, ja aasitamman päivätuotos on reilu litra. Tammat lypsetään kerran päivässä, aamuisin, ennen kun ne pääsevät jälleen päiväksi varsojensa kanssa yhdessä laitumelle. Aamulypsy tehdään joka päivä sunnuntaita ja muita pyhäpäiviä lukuunottamatta.

Lypsyä varten tammat ja varsat erotetaan toisistaan yön ajaksi. Kummatkin näistä ovat isossa ryhmäkarsinassa ja ne pääsevät haistelemaan toisiaan kaltereiden läpi. Varsat eivät kuitenkaan pääse imemään, mutta ne saavat korvikerehua heinän lisäksi. Lypsyn ajaksi tammat saavat päähänsä riimun ja ne laitetaan kiinni syömään kivennäisannostaan.

Lypsy tapahtuu käsin pienellä jakkaralla istuen. Ymmärrämme, miksi Pascalilla on tallissa monta hieman isompaa aasitammaa, melkein kaksimetrisen miehen on paljon helpompi lypsää näitä suurempia tammoja kuin pieniä normaalikokoisia pitkäkorvia.

Tamman nisät pyyhkäistään ensin lämpimällä rätillä. Sillä puhdistetaan nisät ja saadaan maito herumaan. Märkä lämmin rätti tuntuu samalta, kuin varsan kieli ja turpa. Tottuneesti Pascal puristelee nisiä ja maitoa suihkuaa litran mittakuppiin niin nopeasti, että maito vaahtoaa. Pääsemme itsekin kokeilemaan lypsämistä, mutta saamme aikaiseksi vain ohuen lirun. Emme usko, että minkäänlainen lypsykone nopeuttaisi työtä, niin nopeasti ammattilainen saa maitoa herumaan.

Kahden tamman lypsy on pian ohi, ja varsat pääsevät omasta karsinastaan emiensä luokse ja alkavat heti imeä.

-Vaikka tammat lypsetään tyhjiksi asti, on niillä silti aina maitoa varsaa varten, Pascal kertoo.

Lypsyaasien pito eroaa lypsylehmistä siinä, ettei aaseja ole pakko lypsää päivittäin. Jos tiedetään, ettei seuraavana aamuna ole lypsyä, ovat tammat ja varsat yhdessä myös yön ajan. Utaretulehdusta ei siis tule, vaikka lypsy jäisi välistä, koska varsa huolehtii maidon pois utareista.

Varsojen erottaminen emistään voi kuulostaa julmalta, mutta ihan pikkuiset varsat eivät kuitenkaan joudu emistään eroon ja saavat esimerkiksi kaiken ternimaidon varmasti itselleen. Varsomisaika onkin Bastognessa kiireistä, sillä Pascal pyrkii olemaan mukana jokaisessa synnytyksessä varmistamassa, että kaikki menee varmasti hyvin. Keväällä hän saattaa jopa nukkua tallissa ja seurailla varsomisia.

-Ensimmäiset kuusi elinviikkoaan varsa saa olla emänsä kanssa koko ajan, eli silloin emme lypsä tammaa. Mutta kuuden viikon iässä varsa erotetaan yön ajaksi emästään ja se on yhdessä muiden varsojen kanssa, Pascal kertoo.

Kevät on siis lomaa lypsystä, mutta tilalla on kiirettä varsojen syntymisen takia. Näemme vierailumme aikana alle viikko sitten syntyneen aasivarsan, joka ei ihan vielä jaksa nostaa korviaan pystyyn! Se on pienemmässä laumassa turvallisesti emänsä kanssa.

Bastognen tilan aasiorit

Jotta tammoja olisi ylipäätään mahdollista lypsää, on ne tietenkin varsotettava joka vuosi. Bastognessa on kaksi omaa aasioria, pienempi ja suurempi. Suuremmalla orilla astutetaan suuremmat tammat ja pienemmällä pienet tammat. Aasit eivät ole mitään erityistä rotua, mutta Pascal tekee pienimuotoista jalostystyötä valitessaan kasvatukseen aaseja, jotka lypsävät hyvin. Hän pitää lypsykäytössä vain sellaisia aaseja, jotka lypsävät litran päivässä.

Ymmärrettävästi tilalla on joka vuosi myös monta myytävää aasia. Pascal myy kaikki orivarsat ja suurimman osan tammoista. Hän kertoo niiden menevän hyvin kaupaksi, koska varsat ovat kovin ihmisystävällisiä ja kilttejä ja sana hyvistä aaseista on kiirinyt.

Tammoja voi lypsää enintään puolen vuoden ajan. Sen jälkeen maidontuotanto laskee niin paljon, ettei lypsämisessä ole enää järkeä. Tässä vaiheessa tammat ja varsat saavat jälleen olla koko ajan yhdessä ennen vieroitusta, joka tapahtuu varsan ollessa 9-12 kuukauden ikäinen.

-Vieroitan varsat pikkuhiljaa, jolloin niille ei tule niin isoa stressiä. Yleensä varsat myydään vuoden ikäisinä, ja niiden on helppoa lähteä uuteen kotiin, kun ne eivät enää ole niin kiinni emissään, Pascal kertoo.

Saamme kuulla, että aasitamman on tärkeää saada olla varsansa kanssa. Jos varsa sattuu kuolemaan, loppuu maidontuotanto itsestään muutamassa päivässä, vaikka tamman lypsämistä ihmisvoimin jatkettaisiinkin.

-Aasitamma tekee maitoa vain varsalleen, Pascal kiteyttää.

Tämä on iso ero lehmänmaitoon, koska aasitamman varsoja ei voida missään nimessä erottaa pysyvästi emistään tai maidontuotanto lakkaa. Aasitammalle ei esimerkiksi riitä, että varsa on viereisessä karsinassa, vaan varsan on nimenomaan päästävä myös itse imemään nisiä.

Aasitamma voisi tuottaa maitoa myös ihmisvauvoille, sillä aasinmaito sopii niillekin vauvoille, joilla on maitoallergia. Maitoallerginen vauva on herkistynyt lehmänmaidon proteiinille, jota aasinmaidossa ei ole. Aasinmaito on myös vähärasvaista. Mitään isoa bisnestä korviketuotannosta ei kuitenkaan voi tehdä, sillä aasi lypsää lehmään tai jopa vuoheen nähden hyvin vähän. Tämän takia aasinmaito ja aasinmaitojauhe ovat melko kalliita tuotteita, 100 grammaa maitojauhetta maksaa ranskalaisissa nettikaupoissa 32-60 euroa ja tuoreen maidon litrahinta on noin 30-40 euroa. Sadasta grammasta maitojauhetta saadaan sekoitettua litra maitoa.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että kahdesti päivässä lypsettävä lehmä lypsää ainakin 20 litraa lypsykertaa kohti ja vuohikin vuorokaudessa 3-4 litraa – parhaat vuohet jopa viisi litraa vuorokaudessa, mutta näillä ei olekaan jälkeläisiä imemässä osaa maidosta itselleen.

Bastognen asemarakennuksen ympärillä laiduntavista tammoista vanhimmat ovat yli parikymppisiä. Sen ikäisiä aaseja Pascal ei enää varsota, mutta tammoista hän ei hevin luovu. Sen lisäksi, että aasit ovat paikallinen nähtävyys, joita pääsee vapaasti katselemaan ja rapsuttelemaan aidan takaa, tarjoaa Pascal niitä aasiretkitoimintaan. Aaseja voi siis vuokrata tunniksi tai pariksi ja käydä näiden kanssa retkellä lähiympäristössä. Tähän tarkoitukseen vanhemmat ja kokeneet aasitammat ovat mainioita. Lisäksi toiminnalla on historialliset perinteet. Ennen autoja asemarakennuksen edessä oli aaseja, joiden selässä kuljetettiin matkustajien matkalaukut näiden koteihin!

Myymälän valikoima on erittäin laaja!

Pascal estää vanhempien aasitammojen tiinehtymiset jonkinlaisella hormonipiikillä. Se lopettaa tammojen kiimat, ja niitä voidaan pitää kesällä samalla laitumella muiden tammojen ja orin kanssa. Täydellistä aasin elämää siis!

Tilalla lypsetystä maidosta vain pieni osa myydään suoraan. Suurin osa maidosta pakastetaan heti lypsyn jälkeen ja kuljetetaan Brysseliin tehtaalle. Siellä maito pakastekuivataan ja siitä tehdään jauhetta, joka taas jatkojalostetaan toisessa tehtaassa erilaisiksi kosmetiikkatuotteiksi. Kymmenestä litrasta aasinmaitoa saadaan kilo jauhetta, joka toimii raaka-aineena palasaippualle, nestesaippualle ja erilaisille voiteille.

Suoraan tilalta myydään pieniä eriä pastöroitua maitoa etukäteistilausten perusteella. Maito on erittäin kallista, litrahinta on peräti 250 euroa! Maidonmyynti on mahdollista tilalla olevan pastörointikoneen takia, raakamaitoa ei saa myydä.

Tästä huolimatta saamme pienet maistiaiset juuri lypsämästämme taskulämpimästä aasinmaidosta. Se näyttää lasissa läpikuultavalta, kuin rasvattomalta maidolta ja maistuu makealta.

Aasinmaito on nisäkkäiden maidosta lähinnä ihmisen maitoa, ja ainakin Cyprus University of Technology on tutkinut maidon juomisen hyötyjä. Kokeeseen osallistuneet ihmiset joivat aasinmaitoa kuukausien ajan ja kertoivat, että astma, yskä, ekseema ja psoriasis olivat parantuneet tai ainakin vähentyneet kokeen aikana. Koska koetta ei suorittanut lääketieteellinen yliopisto, eivät tuloksetkaan ole kovin luotettavia, mutta ainakin koehenkilöt kokivat hyötyneensä aasinmaidosta.

Aasin koko ei korreloi sen lypsämän maidon määrän kanssa, joten Bastognessa on monen kokoisia tammoja. Pascalin toteuttaman valikoivan jalostustyön ansiosta yhä useampi käytössä oleva tamma lypsää vähintään litran päivässä. Hänellä on myös kaksi oria, joiden emät ovat olleet hyviä lypsytammoja.

L’Asinerie du Pays des Collines on toinen vierailutila Belgiassa.

Kahdensadan kilometrin päässä pohjoisemmassa sijaitsee Belgian toinen aasinmaitotila, L’Asinerie du Pays des Collines. Tämäkin tila sijaitsee upeassa ympäristössä, vanhan kartanon tiluksilla. Varsinkin aasitalli tekee vaikutuksen, niin iso, korkea ja hieno se on!

Pääpiirteittäin Marie Tackin perustama ja omistama Collinesin tila toimii samoin kuin Bastognen tila, mutta pieniä erojakin löytyy. Collinesissa aasitammat lypsetään päivällä ja iltapäivällä, eli varsat ovat erossa emistään päiväsaikaan, eivät yöllä. Lisäksi tammat lypsetään kahdesti, jolloin maitoa saadaan jopa litra kummallakin lypsyllä!

Aasivarsat ovat syntymänsä jälkeen pari viikkoa pidempään kokonaan emiensä kanssa, eli lypsäminen aloitetaan yleensä siinä vaiheessa, kun varsa on parin kuukauden ikäinen. Tammat lypsetään vain arkipäivisin, viikonloput ovat vapaat. Vierailimme tilalla kuitenkin vierailupäivänä, jolloin muutama aasitamma oli erotettu varsoistaan. Näin yleisölle voidaan näyttää, miten lypsy toteutetaan.

Suurin osa tammoista on siis pihatoissa varsoineen, kun vierailemme tällä historiallisella kartanoalueella, jonka Denys-Tackin perhe osti omakseen 1997 ja kunnosti nykyiseen loistoonsa.

-Äitini perusti aasitilan ajatuksenaan kasvattaa suurikokoisia aaseja, mutta keksi, että voisi lypsää niitä samalla ja tienata vähän rahaa, kertoo Marie Tackin tytär Louise meille yksityiskierroksemme aikana.

Louise esitteli meille tilaa ja aaseja

Tämä oli yksi tilan siitosoreista. Erittäins uuri ja varsinkin vankkarakenteinen ja paksujalkainen!

Aasimäärä tilalla on suuri, noin 150 eläintä, mutta lypsyssä olevia aaseja on yleensä vain parikymmentä. Koska tilan “tuotantosuunta” on sekä kasvatuksessa että lypsyssä, ei lypsymääristä oteta suurta stressiä. Lypsetty maito pakastetaan ja kuljetetaan samaan tehtaaseen, missä pakastekuivataan myös Bastognen aasien maito. Aasitilojen kosmetiikkatuotteet valmistetaan kuitenkin eri yrityksissä.

-Saamme esittää tehtaalle toivomuksia,  millaisia tuotteita haluamme, ja he valmistavat ne. Esimerkiksi saippuoiden ihanat tuoksut olemme itse valinneet ja todenneet sopiviksi, Louise kertoo tutustuessamme myyntituotteisiin pikkuruisessa puodissa.

Myytävien tuotteiden määrä on täysin eri näillä kahdella eri tilalla. Kun Collinesin tilalla kuvittelee puitteiden puolesta löytävänsä suuren myymälän ja valtavan valikoiman, on totuus päinvastainen. Se ei kuitenkaan huononna tarjontaa, vaan valikoima sisältää vähemmän mutta viimeiseen asti suunniteltuja tuotteita. Collinesin myymälä on auki vain vierailupäivinä, eli kerran viikossa, kun Bastognen tila ja myymälä sijaitsee paljon keskeisemmällä paikalla ja on auki päivittäin. Collinesin tuotteista suurin osa myydäänkin netissä oman ja jälleenmyyjien verkkokauppojen kautta. Molemmilla aasitiloilla on myös omat verkkokaupat, joista toimitetaan tuotteita myös Suomeen.

Molempien aasitilojen valikoimista löytyy palasaippuaa noin viiden euron hintaan, suihkusaippuaa ja shampoota parillakympillä sekä vartalovoiteita ja kasvovoiteita 20-40 euron hintaan. Bastognessa myydään lisäksi erilaisia seerumeita, joiden luvataan poistavan rypyt ja nuorentavan kasvojen ihoa. Aasinmaidon määrä vaihtelee tuotteittain, eniten sitä on kosteusvoiteissa.

Viehättävä myymälä löytyy tämän oven takaa

Aasit pystyivät katsomaan ikkunoista ulos. Ne olivat sisällä vierailupäivän ja lypsyn takia, normaalisti ne ulkoilevat laitumilla kesäaikaan.

Aasinmaitotuotteiden lisäksi Collinesin tilalta myydään myös aaseja. Aaseja myydään jonkin verran myös ulkomaille, ja aiemmin tänä vuonna eräs nuori aasitamma ostettiin Ruotsiin.

Marie Tackin ensimmäinen tavoite oli kasvattaa mahdollisimman suuria aaseja, jotka sopivat myös ratsukäyttöön, mutta kokemus osoitti myöhemmin, ettei näiden rakenne ole yleensä sopiva työkäyttöön. Näimmekin pari vanhempaa aasia, joiden lonkkaluut näkyvät enemmän, kuin olisi toivottavaa ja selkä on notkolla. Louise kertoo, että hieman pienemmät 140-150 cm korkeat aasit ovat yleensä rakenteeltaan parempia ja sopivat paremmin ratsuiksi. Näille halutaan jalostaa myös paksut jalat, leveät lonkat ja suorat selät.

Tilalla on useampi aasiori, yksi niistä on puoliksi mammuttiaasi. Eräs toinen aasiori on sekoitus eri rotuja, mutta sillä on paksuimmat etupolvet ja jalat, mitä olemme koskaan aaseilla nähneet! Kolmas mieleen jäänyt ori muistutti pitkän karvansa ja pään muotonsa takia kovasti poitounaasia, mutta oli täysin valkoinen. Kaikki orit ovat siitoskäytössä ja näimme helposti, miksi juuri ne on valittu. Niillä on hienot ja terveet rakenteet.

Poitounaasia muistuttava aasiori.

Marie on kasvattanut yleensä myös muulin tai muuliaasin silloin tällöin.

Marie valitsee erikseen orin jokaiselle tammalle, ja tilalla on käytetty myös lainaoreja. Sisäsiittoisia aaseja täältä ei synny, senkin takia oreja on kierrätettävä.

Myytävät aasit ovat omalla laidunlohkollaan ja myytävänä on runsaasti vanhempia aaseja, moni entinen lypsyaasi myydään mukavaan eläkekotiin.

-Juuri hiljattain myimme eräälle ostajalle nuoren aasitamman, ja hän osti sille kaveriksi tällaisen vanhemman hyväkäytöksisen tamman. Vaikka emme suosittele vanhemmalla tammalla ratsastamista, voi sen kanssa tehdä paljon muutakin samalla, kun odottaa, että nuorempi kasvaa ratsastettavaan ikään, Louise kertoo.

Myytävien aasien joukossa on myös eräs oikein hieno suoraselkäinen nuori aasitamma, joka on koulutettu ratsuksi. Siitä piti tulla Louisen seuraava oma ratsuaasi, mutta opiskelut veivät muualle, ja nyt tilan tytär on töissä tilalla vain viikonloppuisin. Nuori aasitamma kaipaisi kovasti aktiivista kotia.

Kumpikin aasitila vaikutti toimintansa perusteella hyviltä paikoilta ostaa sekä aasinmaitotuotteita että aaseja. Erityisesti isompaa aasia etsivien kannattaa laittaa Collinesin tila mieleen ja seurailla myytävien aasien kuvagalleriaa Facebookissa. Aasien hinnat tuntuvat suomalaisittain edullisilta, aaseja myydään 1000-2000 eurolla, mutta toki kuljetus nostaa loppusummaa vähintään tuhannella eurolla.

Tutustu aasitiloihin

L’Ânerie d’Ardennes

Myymälä on avoinna maanantaista lauantaihin 9.00-18.00 ja sunnuntaisin 14.00-18.00. Tilauksen voi tehdä myös nettikaupan kautta. Kuljetus onnistuu ympäri maailman: https://www.naturanecosmetics.com/en/

Aaseja pääsee katsomaan päiväsaikaan milloin tahansa. Ne ovat laitumilla myymälän vieressä.

Yhteystiedot
+32(0)479/36.87.86
info@naturanecosmetics.com
Avenue de la Gare, 15 – B-6600 Bastogne – Belgia

L’Asinerie du Pays des Collines

Tila on avoinna vierailijoille joka sunnuntai klo 14-18.00. Vierailun aikana on mahdollista harjailla aaseja ja vierailla myymälässä. Muuten tuotteiden ostaminen on mahdollista verkkokaupan kautta, kuljetus onnistuu myös Suomeen: https://eshop.asineriedupaysdescollines.be/

Myynnissä olevia aaseja voi katsoa Facebookissa tämän sivun kautta. Kommunikointi onnistuu myös englanniksi.

Yhteystiedot
+32 (0)69/87 50 44
marie.tack@asineriedupaysdescollines.be
Château des Mottes, 7911 – Frasnes-lez-Buissenal – Belgia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s