Valjakkokilpailuihin aasin kanssa? Miksi ei, Yosef näytti mallia näytösluontoisella kilpailusuorituksellaan Riihimäellä!

Kuva: Sallis Lindqvist Photography

Se oli pilvinen ja sadetta enteilevä heinäkuinen sunnuntai, kun Satu Valkas lastasi traileriin aasinsa Hagelunds Yosefin ja valjakkokärryt ja valjaat. Suuntana oli Riihimäki, jossa Riihimäen ratsastajat järjestivät jokavuotiset seuratason valjakkokilpailut. Valjakkoajo on laji, jossa kärryjen eteen valjastetaan yksi tai useampi hevosvoima. Luokkia on erilaisia, mutta tutuin lienee tarkkuusajo, jossa ajetaan kartioista muodostettujen porttien läpi mahdollisimman nopeasti ja kartioita koskettamatta. Lisäksi kilpailuihin kuuluu koulukoetta ja maratoonia. Yosef osallistui nimenomaan tarkkuusajoon.

Toimin mukana groomina ja taluttajana. Virallisesti radalla ei saa taluttajaa olla ja aasillakin olisi pitänyt olla kuolaimet, mutta muuten olimme varusteutuneet kisasääntöjen mukaisesti. Yosef ei osallistunut ns virallisesti kilpailuihin, vaan esiinnyimme näytösluontoisesti heti sen jälkeen, kun viimeinen varsinainen osallistuja oli kisaradan suorittanut. Yosef ei olisi ihan vielä ollut valmis tosikoitokseen, koska ajokertoja oli takana vielä niin vähän eikä sen kuntokaan ollut riittävä. Otimmekin radalla ihan rauhallisesti kävellen suurimmaksi osaksi, mutta ravaten kohdat, joissa oli pidempään suoraa tai vain loivaa kiemuraa.

Yosef oli raviradalla kuin kotonaan, mutta tietenkin katseli muita ihmisiä ja hevosia korvat ja pää pystyssä. Hevoset eivät tuntuneet välittävän aasista yhtään mitään, mutta yleensä valjakkohevoset ovatkin tottuneet kaikenlaiseen kanssaliikkujaan eikä niiden pitäisikään ihmetellä yhtä pitkäkorvaista aasia. Yosef ei onneksi huudellut kertaakaan, se olisi voinut hevosia jännittää.

Radan aikana ja sen jälkeen aasi sai kovasti kehuja ja juuri sateen alkaessa saimme sen purettua valjaista ja kärryistä ja lastattua takaisin traileriin, jossa heinä alkoikin heti maistua hyvin.

Ehkä ensi vuonna Yosef nähdään ihan tositoimissa pikkuponiluokassa!

Kuva: Sallis Lindqvist Photography

Kuva: Sallis Lindqvist Photography

Kuva: Sallis Lindqvist Photography

One response to “Valjakkokilpailuihin aasin kanssa? Miksi ei, Yosef näytti mallia näytösluontoisella kilpailusuorituksellaan Riihimäellä!

  1. Päivitysilmoitus: Aasitilojen avoimet ovet su 2.8.2020 | Suomen Aasiyhdistys ry·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s