Esittelyssä muulitamma Lulle

IMG_7805

Anu ja Lulle Muulimiitissä heinäkuussa 2020. Kuva: Kaisa Vanhatalo

Olen muulinomistaja Anu Ylä-Mononen Virroilta. Muulini on 11- vuotias tamma A Lula, kutsumanimeltään Lulle. Aiemmin minulla oli kaksi aasia Jopo ja Elmeri, mutta molemmista on jo aika jättänyt. Elmerin kanssa tuli aikoinaan esiinnyttyä jopa Helsinki International Horse Show:n rotukavalkadissa. Molemmat aasit olivat useita kertoja menossa mukana aasiyhdistyksen edustajina mm. Elma- messuilla. Hevosia minulla on ollut ja on nytkin useita. Olen kasvattanut ratsuhevosia sivutoimisesti pienen lypsykarjan ohella yli 10 vuoden ajan. Muulinkasvatus kiehtoisi, mutta vielä tänä vuonna ei ollut sen aika. Vasta tutkin mikä olisi mieluisa emätamma-tyyppi muulin tekoon . Emä on aika ratkaiseva tekijä siihen, millainen varsasta tulee.

Mistä löysit muulin ja miten päädyit sen omistajaksi 

Kaikkihan alkoi Belgian aasimatkasta syksyllä 2018, kun Kaisan kanssa kävimme Hepscheid Longear Trailsissa muulivaelluksella. Olin juuri toipumassa nikamanmurtumasta pudottuani hevosen selästä ja kuitenkin alkujännityksen jälkeen tuli luottamuksellinen olo siellä muulisatulassa. Pystyin rentoutumaan, eikä muuli hytkynyt mihinkään, eikä se pelännyt mitään. Sellaista ratsua en ollut hetkiin saanut alleni ja siitähän syntyikin muulikuume. Mielessäni heräsi haave metsässä ratsastamisista varmajalkaisella muulilla. Hevoset tahtovat kotimaastojeni epätasaisuuden ja kivisyyden vuoksi kompuroida, mutta muulilla vaikutti olevan edellytyksiä vaikka mihin.

Kaisa oli netin palstojen suhteen tarkkaavainen ja vinkkasi minulle syksyllä 2019 muulin myynti -ilmoituksen Ruotista. Isompia muulejahan ei ole Suomessa yleensä lainkaan myytävänä. Ne on haettava vähintään keskisestä Euroopasta. Mutta siitä vinkistä sitten lähdin Ruotsiin syysretkelle katsomaan myytävää muulia ja koeratsastin . Kyllä siitä kaupat tuli. Hain Lullen itse, eri reissulla , myöhemmin syksyllä. Matka meni kokonaisuudessaan hyvin. Lulle hikoili hieman ajomatkoilla, mutta autolautassa Kappelskär-Naantali oli muulin hermot koetuksella: viereisen auton varashälytin tööttäsi lähes koko matkan ajan, eikä sille saatu tehtyä mitään. Vartija oli autokannella paikalla ja itsekin kävimme muutaman kerran yön aikana muulin vointia tarkistamassa. Eipä ollut koskaan tullut hevostenkuljetusmatkoilla sellaista riesaa eteen. Herkemmältä kaviokkaalta olisi mennyt varmaan hermot ja mitäs teet keskellä merta. Voin vain toivoa, että matka loppuisi mahdollisimman pian.

hepscheid_21

Belgiassa Hepscheid Longear Trail-tallilla, Kaisa vasemmalla muulilla Bam Bam ja Anu oikealla muulilla Dakota. Kuva: Nathalie Leplang

Mitä teette tai harrastatte ja mitä teillä on suunnitelmissa? 

Lullen kanssa tein satulan puuttuessa maastatalutteluretkiä useiden kuukausien ajan. Nyt on varusteet hankittuina, muulisatulakin. Maastossa on ratsasteltu yksin ja yhdessä hevosen kanssa. On sellainen tuntuma, että vaikka Lulle pysyykin käsissä selästä käsin, niin vielä on peruskoulutuksessa joitain aukkokohtia ja ne täytyy käydä lävitse. Muulin koulutus on aivan oma juttunsa verrattuna hevoseen. Sen täydellisen luottamuksen saamiseen menee vielä aikaa, varsinkin Lullella, joka on syntynyt Yhdysvalloissa, muuttanut sieltä Saksaan jatkaen taas Ruotsiin ja vuosien jälkeen Suomeen. Muulin ”reppuun” on kertynyt tuntematon määrä erilaisia kokemuksia, jotka voivat vaikuttaa miten sen kanssa asiat onnistuu.

Olisi ihanaa, kun olisi toinen maastokaveri, jonka kanssa tehdä useiden päivien vaellusretkiä. Se olisi todella hienoa. Nautin rauhallisista maastoretkistä. Lulle on kokenut varusteiden kantojuhta vaelluksilta Ruotisista. Siinä lajissa on minulla paljon opittavaa . Ensin harjoitellaan kotikulmilla ja toivotaan, että saisin joko hevos-tai muuliseuraa harrastuksiin.

Lullehan on askellajimuuliksi jalostettu, gaited mule. Toisinaan tunnen satulassa, että 4-tahtinen ravi on lähellä. Se on matkaavoittava askellaji ja hyvin miellyttävä istua. Käynnissä on kyllä vetävä askel jo sinällään. Ravikin on tasaista, mutta emme ole laukanneet. Lullella on Ruotsissa sattunut pieni vamma takajalkaan. Askellus on puhdasta, mutta en halua teettää sillä mitään äkkinäistä tai suurta voimaa vaativaa, joka kävisi jalan päälle.

muulileiri_su_6

Lullen rakennekuva, joka on otettu heinäkuussa 2020 Muulimiitin yhteydesä. Lulle painoi painomittanauhan mukaan 485 kg tuolloin ja painossa on ainakin 50 kg ylimääräistä. Kuva: Teija Jokinen

Onko taipaleellanne tullut ongelmatilanteita ja miten niistä on selvitty? 

Lullen perushoito- ja peruskäsittely onnistuu hienosti. Ehkä isoin ongelma on omassa tietämättömyydessä. Esimerkiksi siinä, että muulille ei kannata laittaa häntäremmivaljaita ja kärryjä perään -tuosta noin vaan, vaikka sillä olisi joskus mennneisyydessä ajettukin. Uudessa paikassa pitää perustyöskentely aloittaa aina alusta. Valjastuksessa kannattaa käyttää mäkivöitä, koska muulin häntä voi jopa murtua häntäremmistä ja sama on kyllä aasinkin suhteen. Jokatapauksessa häntäremmi voi aiheuttaa kipua. Tämänhän koin laittaessani ensimmäistä kertaa Lullelle kärryt perään- silavaljailla häntäremmeineen. Sinne se lähti heti tallin pihasta, ei 3 ihmistä kyennyt pidättelemään. Muulilla on todella valtavat voimat ja nopeuttakin. Kärryt ja muuli löytyivät muutaman sadan metrin päästä pajukosta, ehjinä kylläkin. Ai miten siitä selvittiin? Ei olla vielä selvitty uuteen yritykseen. Miten olisi voinut tehdä toisin: väsyttää muuli ensin etukäteen, mäkivyöt häntäremmin sijaan ja raskaat kärryt. Kokeilemme ehkä ajan kanssa uudelleen paremmin valmistautuen. Pääasia, että ratsastus sujuu.

lulle

Toki on ratsastuksessakin sattunut. Muulileirillä yritin nousta selkään , vaikka muuli oli poikkeuksellisen hermostuneen oloinen jo satuloitaessa. Laitoin jalan jalustimeen… tunsin, kun muuli hieman liikahti, mutta ajattelin ponkaista nopeasti selkään. Ponnistaessa selkäännousujakkara paukahti rikki. Sitten lähdettiin, jäin kyydistä muutaman hyppyloikan jälkeen, kun en ehtinyt viedä jalkaa selän yli. Mutta pääsin koettelemuksen jälkeen uudelleen satulaan kyllä, tovin muulia taluteltuani.

Ydinasia mitä näistä kahdesta vastoinkäymisestä on jäänyt opiksi, on, että pitää seurata muulin ilmeitä, ne kyllä kertoo hyvin paljon mitä tuleman pitää. Ja ei kannata edetä toimissaan, jos muuli on jännittynyt. Rentouden kautta on ainoa tapa löytää luottamus kaikessa tekemisessä.

muulileiri_su_2

Muulimiitissä Virroilla, Anu on varustamassa Lullea. Kuva: Kaisa Vanhatalo

Tärkein asia, minkä olet oppinut muulinomistajana? Minkä neuvon antaisit sellaiselle, joka on juuri hankkinut ensimmäisen muulinsa tai aasinsa?

Tärkein ja vaikein asia on varmasti se, että kuinka pienestä aasit ja muulit lihovat ja kuinka vaikea sitä rasvaa on saada sitten pois. Ja vaikka tuon asian tiesinkin, niin silti kävi niin, että Lulle pääsi nyt sitten lihomaan. Talvikarvan alta paljastui kesäkuussa järkyttävät rasvapaakut. Muulilla on aasin luustorakenne ja sen aineenvaihdunta. Vähänsokerinen heinä on tärkeimpiä ruokinnan kulmakiviä. Ja väkirehuttomuus, jos työtä ei ole paljoa tarjota. Työmuulit on asia sitten erikseen.

Sellaiselle , joka on hommannut ensimmäisen aasinsa sanoisin, että sinulla on kiva kaveri, mutta älä yliruoki sitä, vaikka sen ruokkiminen on ihanaa. Taasen ensimmäisen muulinsa hommanneelle sanoisin , että käytä paljon aikaa perusteiden läpikäymiseen. Mihinkään ei saa olla kiire. Kuuntele itseäsi, omaa vaistoasi muulin kanssa työskennellessä. Luottamuksen aikaansaaminen vaatii säännöllistä, lähes päivittäistä, työskentelyä. Kerrallaan 45 minuttia on aika hyvä nyrkkisääntö. Äläkä anna periksi. Kun yhteinen sävel muulin kanssa löytyy, se on verraton kumppani.

muulileiri_su_8

Kaunis Lulle, kuva: Kaisa Määttänen

Esittelemme mielellämme kotisivuillamme aaseja ja muuleja. Jos haluat oman pitkäkorvasi mukaan, vastaa kysymyksiin ja lähetä muutama kuva (lisää mukaan kuvaajan tiedot ja kysythän etukäteen kuvaajilta, onko okei, että käytämme kuvia näillä sivuilla) sähköpostiimme aasiyhdistys@gmail.com.

One response to “Esittelyssä muulitamma Lulle

  1. Päivitysilmoitus: Esittelyssä muulitamma Lulle — Suomen Aasiyhdistys ry | Mon site officiel / My official website·

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s