Savonlinnassa Green Care Farm Luonnoksessa hevostaitoja opettaa hevosten lisäksi muulitamma Manta!

Manta, viralliselta nimeltään Teqila, on vuonna 2009 Puolassa syntynyt 114 cm korkea muulitamma, joka asuu Savonlinnassa Green Care Farm Luonnoksessa. Mantan omistaja, Maria Pirinen, tutustui muuliin ystävänsä luona ja osti Mantan aloitellessaan Green Care-toimintaansa pari vuotta sitten. Manta sopi toimintaan täydellisesti, se oli juuri sopiva hieman erikoisempi kavioeläin. ”Ajattelin heti, että Mantasta tulee hyvä hevostaitojen opettaja, koska hän ei ole ihmisten näkökulmasta helpoimmasta päästä, mutta on erittäin mielenkiintoinen yksilö”, Maria kertoo. Muulin tai aasin voisi kuvitella olevan selkeämpi luettava, kuin hevosen, mutta Marian mukaan joissain tilanteissa Mantaa on helpompi lukea ja toisissa taas vaikeampaa. Mutta samalla, kun jotkut hevoset sulkeutuvat pelottavan asian edessä, Manta pakenee tai jähmettyy, mutta ei täysin sulkeudu.

Manta on tallilla mukana sekä lasten että aikuisten hevostaitotunneilla ja sopii tehtäväänsä erinomaisesti. Manta Marian mukaan on hyvin herkkä ja vaistoaa helposti ihmisten energioita ja aikeita. Se tulee herkästi epäileväiseksi ja poistuu herkästi paikalta, jos tilanne on liian jännittävä. Samalla se on kuitenkin todella utelias, seurallinen ja älykäs, ”Aivan ihana tyyppi”, Maria kuvailee.

”Positiivinen vahvistaminen on koettu erittäin hyödylliseksi Mantan kanssa. Käytämme siinä ruokapalkkiota, koska Manta ei tunnu nauttivan ihmisen kosketuksesta”. Positiivisessa vahvistamisessa hevoseläimiä palkitaan yleensä joko ruokapalkalla tai rapsuttamisella, mutta tämän muulin kanssa rapsuttaminen ei toimisi palkkiona, koska Manta ei itse saa siitä iloa.

Mantalla on edellisissä kodeissaan ratsastettu ja Mariakin kävi sen selässä koeratsastusmielessä ostotilanteen yhteydessä, mutta Manta ei tuntunut nauttivan ratsuhommista. Uudessa kodissaan Savonlinnassa Mantan kanssa onkin työskennelty vain maastakäsin, mutta Marian toiveena on, että jonain päivänä Manta olisi ihmisten seurassa niin rento, että ratsastuskin onnistuisi. ”Ratsain Mantan kuntoa olisi helpompi pitää yllä, se kun lihoo hevosia helpommin”. Manta elää hevoslauman keskuudessa ja Marian mukaan muuli on ilmiömäisen hyvä laumanjäsen. Se tulee toimeen kaikkien kanssa ja hevoset suhtautuvat siihen hieman kuin varsaan, eli antavat Mantalle hieman erivapauksia ja sietävät siltä ehkä hieman enemmän, kuin laumatovereiltaan hevosilta.

Maria kertoo, että joitakin ongelmatilanteita on tullut vastaan parin vuoden aikana, mutta niistä on selvittu enimmäkseen positiivisella vahvistamisella. Maria on huomannut hevosten kanssa työskennellessään, ettei niitä voi eikä kannatakaan pakottaa tehtäviin, joita ne jännittävät tai suorastaan pelkäävät. ”Hevosen pelkorajoja ei saa ylittää, vaan sille pitää asettaa riittävän pieniä kriteereitä ja palkata niistä”, Maria kuvailee käyttämäänsä koulutus- ja siedätysmetodia. Pelkorajaa ei tule ylitettyä, jos osaa tarkkailla jatkuvasti muulin ilmeitä ja elekieltä ja jos jännitystä ilmenee, on tavoitteita madallettava ja pilkottava tehtävä vielä pienempiin osiin joista pääsee palkkaamaan. Koulutuksessa on tärkeää tietää myös, mikä eläintä motivoi. Mantan tapauksessa rapsutus ei ainakaan ollut motivoiva palkinto.

Terveyspuolelle ongelmia ovat tuoneet pitkään jatkuneet märät kelit, jotka ovat saaneet Mantan kavioihin irtoseinämäisyyttä ja sädemädän alkua, samalla kaviot ovat olleet hieman kivuliaat. Manta on aikaisemmin antanut hoitaa kavioitaan ongelmitta, mutta ilmeisesti hieman kipeiden kavioiden hoitaminen sai sen kavahtamaan hoitotoimenpidettä ja nyt muulia koulutetaan hieman uudella tavalla kavionhoitoon käyttämällä start button-menetelmää ja positiivista vahvistamista. Start button-menetelmä tarkoittaa sitä, että eläimelle opetetaan tietty merkki, mikä aloittaa esimerkiksi hoitohetken. Mantan tapauksessa se kääntää päänsä Mariaa kohti ja vasta tämän jälkeen Maria nostaa Mantan kavion ja palkkaa Mantan ruokapalkalla. Alla on tehtävästä video, josta idean ymmärtää tekstiä helpommin.

Kavioiden nosto start buttonia käyttäen on aloitettu Mantan omassa tarhassa, koska siellä se on mahdollisimman rento. Se on myös vapaana, jotta se voi poistua tilanteesta, jos se kokee sen liian jännittäväksi. ”Kivulle Manta on hyvin herkkä, jos se kokee pientäkin kipua, ovat reaktiot suuria, eli joko pakoreaktio tai jähmettyminen”, Maria kertoo ja tämä selittääkin varmasti sen, miksi aasit ja muulit saattavat alkaa kertaheitolla pelkäämään jotakin aiemmin täysin rutiininomaista hoitotoimenpidettä.

Tärkeimmäksi neuvoksi tuoreille aasin- ja muulinomistajille Maria antaisi kyseiseen pitkäkorvaan tutustumisen. ”Etsi keinoja, miten päästään yhteisymmärrykseen sen pitkäkorvan kanssa. On todella tärkeää tunnistaa hevoseläinten tunnetiloja ja olla niistä kiinnostunut”, hän kertoo. Erilaisia koulutusmenetelmiä on paljon ja on tärkeää etsiä niistä tietoa ja löytää ne, jotka toimivat parhaiten oman muulin kanssa. Lisäksi hän kehottaa varaamaan koulutusreppuun todella paljon kärsivällisyyttä!