Muulit olivat karjakurssilla elementissään

Anu Ylä-Mononen ratsastaa muulillaan Lullella

Pohjois-Savossa Sonkajärvellä sijaitsevalla Hietaniemi Ranch-tilalla järjestettiin 15.-15.5.2021 karjakurssi. Siihen osallistui 2 hevosratsukon lisäksi kaksi muuliratsukkoa; Buena Chica, alias Muuli, ja Kaisa Määttänen olivat jo kokeneita karjakurssilaisia, mutta A Lula, alias Lulle, Anu Ylä-Monosen ratsastamana, olivat ensikertalaisia.

A Lula on kiertänyt sananmukaisesti maailmaa eikä ollut mitään ennakkotietoasiitä,  kuinka se suhtautuisi karjaan. Kurssi aloitettiin varustamalla kaikki ratsut satulaan, mutta ensikertalaiset ja arat aloittivat maastakäsin tutustumaan karjaan aidan takaa. Tukevien karja-aitojen takana puhisivat kaksivuotiaat galloway- ja highlandhiehot, joiden joukossa oli yksi härkä, Bablo.  Bablosta tulikin kurssin silmätikku. Tämä lauma oli ennenkin osallistunut karjakurssille, mutta Bablosta oli talven aikana kehittynyt lauman päällikkö ja se seisoi varsin jykevänä hevosia vastaan tulevina harjoitustunteina.

Buena Chica muisti karjan ja paikan ollen heti valmis karjanajoon. A Lula ei maasta talutettuna reagoinut karjaan mitenkään; se suorastaan rentoutui karjan vieressä. Sen sijaan ohikiitävät polkupyörät olivat huomattavasti vaikeampi asia. Kun ratsuja oli riittävästi totuteltu, kokemattomat ratsukot siirtyivät aitauksen ulkopuolelle seuraamaan kokeneempien työskentelyä karjan kirmatessa samalle puolelle kenttää aitaelementtien takaa.  Kokeneidenkin oli otettava heti mittaa Bablosta.  Kaisan muuli tiesi ottaa tiukan asenteen ja sai Bablon liikkeelle.  Kokemattomat työskentelivät ensimmäisen treenin maastakäsin. Tehtävänä oli seuraulla ratsastajan laumasta valitsemaa hiehoa. Tarkoitus oli saada A Lulakin täyteen luottamusta, että hän saa itse ne hiehot liikkeelle.

Kaisa valitsi laumasta yhden tietyn hiehon ja yritti pitää sen muista erillään, mutta hieho oli nopeampi ja ehti takaisin lauman luokse ennen kun Kaisa ehti ratsastaa poikki sen reitin.
Lulle ja Anu kulkivat tottuneesti karjan perässä heti alusta asti, kaksi muuta ratsukkoa kulkee perässä turvana

Lauantain toiselle tunnille kaikki nousivat satulaan ja siitä vuorotellen otettiin nauta seurattavaksi. Buena Chica esitti tottuneita otteitaan, mutta A Lula oli yllätykseksi kuin kotonaan karjaratsuna. Sellaiset asiat, jotka kotona ovat olleen vaikeita, helpottuivat hetki hetkeltä. Sen tunsi kuinka Lulle motivoitui ja keskittyi tehtävään. Anu ja A Lula pääsivät tavoitteeseensa jo toisella tunnilla: Anu pääsi onnistuneesti satulaan vieraassa paikassa, muiden avustaessa. Harjoitteet olivat tarkkaavaisuutta vaativia. Mukavan ranch-henkisen illallisen jälkeen olivat ratsastajat väsyneitä ja aika aikaisin kaikki menivät nukkumaan lähellä sijaitsevaan Hombu- majoituspaikkaan.

Muulienkin levättyä yönsä, alkoi sunnuntai hyvin helteisissä merkeissä ja hevosista oli aistitavissa väsymystä. Karjaan oli otettu myös vilkkaat 1-vuotiaat hiehot, jotka riemuitsivat toden teolla kentän sporttisesta hiekasta tarhaelämän jälkeen. Hevoset ja muulit suhtautuivat kuitenkin hyvin tottuneesti vilkasliikkeiseen laumaan. Aiheenamme oli muutaman valitun yksilön ajaminen kujanteeseen, jossa hiehot merkittiin värillä. Molemmissa päissä kujaa piti ratsukon olla tulppana, koska arat hiehot käyttäytyivät arvaamattomasti merkintätilanteessa. Se oli haastava tehtävä. Joku hieho menikin tulpasta lävitse. Muutaman merkintäeläimen jälkeen oli ajotehtäviä porukalla: valittu yksilö häkkiin. Se olikin mukaansa tempaavaa työtä. Yksittäisen hiehon hallintaa vaihdellen kolmella ratsulla.

Lauantai aloitettin tutustumalla karjaan ja kenttään maastakäsin

Sunnuntaina viimeinen harjoite oli kohtalon oikusta neljän ratsun vapaaharjoittelu. Lounastauolla ratsut olivat selvästi virkistyneet. Kokeneimpien johdolla leikittelimme karjan kanssa. Välillä onnistuen kuljettamaan koko laumaa ympäri kenttää, välillä lauman karatessa hallinnasta. Kaikkein jännittävintä oli, kun porukalla valitsimme nautayksilön ja häkitimme sen. Se oli voiton juhlaa ukkosen jyrinän säestyksellä. Lopuksi Bablokin häkitettiin, josta ihan syystä jäi kaikille kurssin päätökseksi voittoisa mieli. Se oli vaativa yksilö hallita uppiniskaisuudessan.

Tiivistyksenä voi todeta, että karjatyöskentely tiivistää ratsukon yhteistyötä. Kun alussa molemminpuolinen luottamus oli hauras, oli sunnuntaina jo selkeästi A Lula-Anukin yhtä ja  syntyi motivaatio jatkaa kotona tarvittavia liikeharjoitteita. Kaisan muuli oli nyt niin valmis, että se sai luvan lähteä karjanajon SM kisoihin kesäkuussa.

Karjatyöskentelystä annamme vahvan suosituksen kenelle vain, jos on epävarmuutta ratsukon yhteispelissä – tämä on mukaansa tempaava turvallinen ja ennen kaikkea muulia motivoiva tapa tehdä yhdessä merkityksellisiä asioita.

Buena Chica alias Muuli ja Kaisa Määttänen ja A Lula alias Lulle ja Anu Ylä-Mononen. Kuva: Jenni Heinonen

Teksti: Anu Ylä-Mononen
Videot: Kaisa Määttänen ja Sanna Kauppinen