Riepu-aasin läsnäolo rauhoittaa

kirjoittaja Kaija Hurmerinta, Vimpeli

Riepu-aasin läsnäolo rauhoittaa – eläinten hoivavoima tuo sanatonta tukea elämään
Kaustisella Virkkalan kylässä Keski-Pohjanmaalla toimii Green Care-hoivamaatila, jonka kaikki eläinasukkaatovat pelkästään iloa tuottamassa. Tilaa pyörittävä Susanna Hakala-Virkkala halusi yhdistää sairaanhoitajanammattinsa eläinten kanssa työskentelyyn. Niin syntyi Alitalon tila, joka tarjoaa eläinavusteista työtoimintaa.

Tilalla käyskentelee kanoja, ankkoja, kaneja, lampaita, hevosia sekä aasitamma nimeltä Riepu. Se tuli pari vuotta sitten tilalle ylläpitoon. – Minulla ei ollut kokemusta aaseista, olin niistä kyllä lukenut ja sellaista tännekin suunnitellut, mutta aasin toimeen tuleminen hevosten kanssa arvelutti, kertoo Hakala-Virkkala. Huoli osoittautui turhaksi, islanninhevosruuna Heikir ja amerikanminiatyyrihevostamma Hilma hyväksyivät
Riepun joukkoonsa. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on toisenkin aasin hankinta.

Työtoiminnan asiakkaiden kanssa jaetaan eläimille ruoat, vedet ja heinät, tiloja siistitään ja eläimiä harjaillaan sekä rapsutellaan. Rapsutettavana Riepu viihtyisikin kuinka pitkään vaan. Aasin kovaääninen huutelu on herättänyt asiakkaissa hilpeyttä ja osa työtoiminnassa mukana olevista osaakin jo matkia sitä varsin taitavasti. Asiakkaiden kanssa Riepun vahvuus on Hakala-Virkkalan mukaan ehdottomasti rauhallisuus. – Riepu ei hötkyile, eikä sillä ole kiire mihinkään. Se hakee yhteyttä, mutta jättää ihmiseen välimatkaa ja antaa tämäntulla luokseen. Se on nöyrä ja sillä on pitkä pinna. Riepua ei hälinä haittaa, se on utelias ja kiinnostunutkaikista. Se on myös äärimmäisen turvallinen kaikenlaisten ja kaikenikäisten ihmisten kanssa.

Alitalon nettisivuilla Riepua luonnehditaan kuvaavasti. Riepu on lempeistä lempein aasi. Sillä on mielipiteitä,mutta loppu viimein, jos Riepu osaisi puhua, se tuumaisi aina lopuksi: “Aijaa, no joo, okei.”

Susanna Hakala-Virkkala ja tytär Vanessa Riepun ja Herkirin seurassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s