Historia

Suomen Aasiyhdistys sai alkunsa maaliskuussa 2008 kun aktiivisia ihmisiä saatiin yhdistyksen ympärille tarpeeksi. Moni aasi-ihminen oli pyöritellyt ideaa yhdistyksen perustamisesta mutta porukkaa ei saatu riittävästi kokoon. Vuonna 2007 yhteistyönä tehty Donky-aasilehti keräsi ympärilleen aktiivisia ihmisiä ja netin keskustelupalstoilla aktiiveja löytyi vielä lisää. Tapasimme aasinmielisten kanssa Tampereella Särkänniemessä elokuussa 2007 ja virittelimme hieman keskustelua yhdistyksen perustamisesta. Porukka saatiin seuraavan kerran kokoon Hämeenkyröön aasinomistajan luokse maaliskuussa 2008 päivälliselle ja samalla muodostui ensimmäinen hallitus. Yhdistyksen kotipaikaksi päätettiin Hämeenkyrö perustamiskokouksen pitopaikan takia. Virallisen rekisteröitymisen Patentti- ja rekisterihallitus myönsi heinäkuussa.

2008

Ensimmäisenä vuonna toiminta oli vasta pientä eikä jäseniäkään hankittu, hallituksen jäsenten lisäksi. Muutama innokas oli kuitenkin kuullut yhdistyksestä ja halusi heti liittyä. Järjestimme aasipiknikin Siuntiossa ja tehtävärataan osallistui viisi aasia, muutama yleisönkin edustaja oli paikalla. Osallistuimme ensimmäisille messuille marraskuussa 2008. Elmassa oli mukana neljä aasia. Avasimme yhdistykselle omat nettisivut ja Gmailiin sähköpostiosoitteen. Tietoa kiinnostuneille jaettiin nettisivujen lisäksi sähköpostilistalla. Donky-aasilehti tehtiin vielä vuonna 2008. Aasioppaan valmistelu aloitettiin.

aasipiknik_siuntio_2008

Aasit piknikillä omistajineen. Sään takia piknik siirrettiin sisätiloihin.

2009

Uusi yhdistys kiinnosti tapahtumanjärjestäjiä ja vuosi 2009 oli todella kiireinen, osallistuimme Tampereella ensimmäistä kertaa järjestettyihin Hevoset09-tapahtumaan, olimme mukana PetExpossa Helsingissä, Forssassa Pro Hevonen-messuilla, järjestimme ensimmäisen suuremman aasipäivän Forssan Tammelassa jonne yleisöä saapui jo toista sataa. Heinäkuussa kaksi aasia oli mukana Valkeakosken asuntomessuilla ja yhdistyksen aktiivit jakoivat aasitietoa yhden viikonlopun ajan. Lokakuussa HIHSsissä järjestettiin rotukavalkadi johon myös aasit toivotettiin tervetulleiksi, paikalle saatiin aasit Elmeri ja Julia ja Heikki muuliaasi,  jotka aakkostettiin a:n mukaan ja ottivat areenan ensimmäisinä haltuun. Koko ajan kävimme keskustelua Hippoksen kanssa aasien rekisteröinnistä, sillä kaikkien hevoseläinten rekisteröiminen tuli pakolliseksi. Saimme antaa asiantuntija-apua Hippokselle ja teimme tunnistusohjeet aasien väreistä ja merkeistä. Vuoden päättivät jälleen Elmamessut. Jäsenlehteä alettiin tehdä vuoden 2009 aikana ja päätettiin että se ilmestyy kolme kertaa vuodessa. Aasioppaan valmistelua jatkettiin ja siihen otettiin kuvia tapahtumien aikana.

tammela_2009

Forssan aasipäivien palkintojenjako.

2010

Edellisvuoden menon jälkeen rauhoitimme tilannetta ja olimme mukana vain parissa tapahtumassa, kuitenkin Aasipäivä järjestettiin jälleen ja ensimmäistä kertaa myös aasileiri. Aasinomistajat asuvat usein kaukana toisistaan joten yhdeksi päiväksi kisaamaan tuleminen voi olla aasinomistajalle ja varsinkin aasille rankkaa. Suunnittelimme Inkoon leirin niin että majoittuminen oli mahdollista ja muutama rohkea uskalsikin tulla hallituksen jäsenten lisäksi paikalle. Yleisöä saapui niin runsaasti että tallin ratsastusseuran myyntiartikkelit loppuivat kesken!
Marraskuussa osallistuimme jälleen Elmaan.

aasipaiva_2010_heikki

Aasipäiviin osallistui myös muuliaasi Heikki, kuva: Sonja Skriko

2011

Aasiyhdistyksen vuosi alkoi lumisissa tunnelmissa ja heti maaliskuussa osallistuimme Helsingissä GoExpo-messuilla järjestettävään Helsinki Horse Fairiin, joka vuonna 2011 järjestettiin ensimmäisen kerran. Hevospuolella oli käytössä messujen 5 halli, joka sijaitsee yläkerrassa ilman kunnon parkkitilaa hallin edustalla ja tämä tuotti pientä päänvaivaa tavaroiden ja eläintenkuljettamisen kanssa. Kaikki saatiin kuitenkin lopulta paikalle ja aasipuolelta meillä edustivat aasitamma Sumu Sireeni ja mammuttiaasiori Aapo. Samalla yhdistykselle oli tilaustyönä valmistunut taustakangas messupisteelle ja olimme myös tilanneet laminoituja aasikuvia elävöittämään messupistettä. Kaikki messumateriaali on jatkossa käytössä kaikilla messuilla.

Vuosikokous järjestettiin HHF:n kanssa samana viikonloppuna ja hallitus jatkoi samalla kokoonpanolla tehtäviä hieman muuttaen.

Helsingin hevosmessuja seurasivat hieman yllättäen Tampereella järjestetyt Hevoset 2011-messut, joihin osallistumisesta päätimme vain paria viikkoa ennen messuajankohtaa. Aasit olivat edustamassa kahtena eri päivänä. Tampereen messuilla ei ole aaseilla tai muillakaan eläimillä yöpymismahdollisuutta, joten yleensä eri aasit edustavat eri päivinä.

Suurin panostus vuonna 2011 oli viimevuotiseen tapaan Aasileiri ja Aasipäivä. Erotimme tapahtumat toisistaan, koska ajattelimme että ne saattaisivat jonain vuonna olla kaksi erillistä tapahtumaa. Vuonna 2011 ne kuitenkin järjestettiin perätysten molemmat Porvoossa Tukkilan tilalla. Leiri kesti torstaista sunnuntaihin ja sen päätti sunnuntain aasipäivä. Aasileirillä oli kaksi vierailevaa luennoitsijaa, Erkku Kottonen Suomen eläinkoulutuskeskuksesta ja Jaana Lallo Joensuusta River Ridge Ranchilta. Erkun aluetta oli positiivinen vahvistaminen aasin tai minkä tahansa eläimen koulutuksessa ja Jaana paneutui luonnolliseen aasimiestaitoon. Leiriläiset saivat paljon uutta näkökulmaa kun nämä kaksi erilaista koulutustapaa esiteltiin aaseille ja leiriläisille.

Leiripaikan ja tapahtuma-areenan tarjosi Tukkilan Tila Porvoosta. Aasipäivään osallistui 9 aasia neljään eri kilpailuluokkaan. Teimme yhteistyötä Hippoksen tuomarin Marianna Paavolaisen kanssa, joka tuomaroi aasit ihan oikeaan rotunäyttelytyyliin. Lisäksi Aasiyhdistys palkitsi luokkien voittajat ja nimitti vuoden harrasteaasin tehtäväluokista saatujen pisteiden perusteella.

porvoo_leiri

Leiriläiset kuuntelevat tarkkaavaisesti Jaana Lallon opetusta.

Yleisöä saapui paikalle noin 400 ja tapahtuma sai paljon näkyvyyttä paikallisissa medioissa sekä myös kahdessa valtakunnallisessa hevoslehdessä. Lisäksi tapahtuman jälkeen aasinomistajille tuli vielä haastattelupyyntöjä omiin kotiseutulehtiinsä.

Omien aasitapahtumien jälkeen yhdistys otti pienen huilaustauon ja osallistui seuraavan kerran marraskuussa Elma-messuille, jo neljättä kertaa. Elmassa yleisöä ihastuttivat yhteensä neljä aasia, jotka myös päivittäin esittelivät areenalla omia erityistaitojaan. Aasiyhdistyksen messustänsi sijaitsi tänä vuonna erittäin hyvällä paikalla hallin sisäänkäyntiä vastapäätä.

Vuonna 2011 täydensimme paljon myyntitavaravarastoa. T-paidat kuuluvat perinteisesti valikoimaan mutta sen lisäksi tilasimme postikortteja, julisteita, muistilapputelineitä, kirjoja, huppareita, varoitustarroja traileriin jne.

2012

Aasiyhdistyksen vuosi alkoi perinteiseen tapaan GoExpo-messuilla järjestettävillä Helsinki Horse Fairilla. Aaseista paikalla olivat Iivari ja Judith. Saimme käyttöömme mukavan ja avaran, tosin erittäin kylmän, paikan. Siirtokarsinoiden pressuseiniin saimme teipattua laminoituja aasikuviamme ja osastomme varmasti huomattiin, jos yleisö sattui kolmoshallin perimmäiseen nurkkaan saapumaan. Messuja helpottamaan hankimme tapetointipöydän joka kulkee taitettuna helposti mukana messuilta toisille.

iivari

Iivari sunnuntairiimussaan HHF-messuilla

Vuosikokous järjestettiin samana viikonloppuna ja hallitukseen tuli pieniä muutoksia. Uusina jäseninä aloittivat Terhi Skriko ja Nora Sipilä. Puheenjohtajaksi vaihtui Kaisa Määttänen ja samalla muuteltiin hieman hallituksen jäsenten vastuutehtäviä.

Huhtikuussa olimme myös Tampereen hevosmessuilla jossa Iivarilla oli 15 minuutin agilityesitys hevosareenalla ja toisena päivänä aasit Rätti ja Räsy olivat esillä karsinassa. Myyntipöytä oli paikalla mutta myynti ei ollut ihmeellinen. Aasiyhdistyksen kannalta messut onnistuvat parhaiten kun aasit ovat heti pöydän vieressä karsinassa.

Jäsenlehden taittajana aloitti Josefina Hatara ja lehti koki melkoisen uudistuksen. Anne Nuutinen jatkoi edelleen päätoimittajana.

2012 järjestettiin myös aasileiri ja –päivä, hieman pienemmällä panostuksella tosin kuin aikaisempina vuosina. Aaseja oli paikalla kuitenkin 9 kappaletta kisapäivänä. Leiripaikkana toimi vaellustalli Starhill Stable Sysmässä ja leiri oli hyvin tee-se-itse-tyyppinen koska kustannukset haluttiin pitää alhaalla ja leirille ei haluttu tiukkaa ohjelmaa. Ohjattua toimintaa oli vain yhtenä päivänä kun hevostenkouluttaja piti puolen päivän mittaisen agilityklinikan aaseille. Moni aasi joka ei ole esteitä ennen suostunut menemään, käveli ne läpi kuin vanha tekijä päivän päätteeksi. Aasipäivää oli seuraamassa noin 100 yleisön edustajaa.

aasipaiva_2012_kukka

Kukka aasileirillä 2012

Elokuussa osallistuimme Sumu Sireenin kanssa Vermon poninäyttelyyn, jossa kuulemma aurinkoisena päivänä vetää hyvin paljon yleisöä. Sää oli kuitenkin sateinen ja päätimme että aasiyhdistys ei osallistu ulkotapahtumiin ennenkuin hankimme teltan. Kuivailimme jatkuvasti sekä aasia että myyntitavaroita.

Syksyn aikana käynnistelimme nopealla tahdilla Vuoden aasikuva-kilpailun, johon osallistujat saivat kukin lähettää 3 kilpailukuvaa ja kaikki kuvat kilpailivat samassa sarjassa. Kuvia kisaan tuli reilut 40 ja äänestäjiä kävi yli 300. Houkuttimena oli Elma-messujen lippujen arvonta. Samalla kisakuvista tehtävän seinäkalenterin sai tilata ennakkohintaan hieman halvemmalla kuin myyntihinta messuilla ja Hihkushopissa. Kilpailu sai myös julkisuutta Länsiväylä-lehdessä pääkaupunkiseudulla ja pelkän lehtijutun perusteella myytiin monta kalenteria Elma-messujen aikana.

aasikuva_2012

Vuoden aasikuva 2012, Niisku-Neiti ja Ihaa, kuva: Kaisa Vanhatalo

Hihkushop avattiin syksyllä ja tilauksia joulun alla tulikin mukavasti. Nettikauppaa on toivottu useasti ja nyt sen toiminnan aloittamiseen oli riittävästi aikaa ja halua.

Vuosi päättyi jälleen kerran Elma-messuihin jossa aaseja paikalla oli neljä, Hemuli ja Josef sekä Judith varsansa Milkan kanssa. Varsinkin pörröinen varsa sai monta uutta fania.

2013

Aasiyhdistyksen vuosi alkoi perinteiseen tapaan GoExpo-messuilla järjestettävillä Helsinki Horse Fairilla. Samalla järjestimme vuosikokouksen jossa hallitukseen tuli pieniä muutoksia. Jäsensihteerinä aloitti Piia Lukkaroinen ja jäsenlehden taittaja Josefina Hatara siirtyi myös lehden päätoimittajaksi. Uudeksi jäseneksi hallitukseen toivotettiin Tytti Ståhle. Erovuoroisista jäi pois Piia Kairenius. Anne Nuutinen erosi hallituksesta kesken kauden.

HHF:ssä mukana olivat aasit Judith ja Milka. Yhdistyksen messuständiin oli panostettu ja hankittu kolme banderollia erilaisilla aasien kuvilla. Uutuutena messupöydässä olivat AASI-pipot, pehmolelut ja 3D-kortit eli myyntitavoihin panostettiin tänä vuonna hieman enemmän kuin ennen, uusia tuotteita tuli lisää.

Jäsenlehti sai nimekseen Pitkäkorvat.

pitkakorvat2

Jäsenlehden uusi nimi

Järjestimme aasileirin- ja päivän Kouvolan Anjalassa heinäkuun lopussa. Leirille osallistui humat 21 leiriläistä ja yli kymmenen aasia! Saimme kolme leiriaasia Stenbergeiltä ja kaksi aasia Roimolalta eli leirille saattoivat osallistua myös sellaiset, joilla ei omaa aasia ollut mukana. Leirin ja aasipäivän järjestelyistä vastasi suurimmalta osin Nora Sipilä. Ruuat, majoitus ja kaikki tilat saimme vuokrata Kouvolan kaupungilta ja järjestelyt pelasivat Anjalassa hyvin. Talli oli iso ja avara ja kenttä suuri ja hyväpohjainen.

Aasipäivään tuli runsaasti yleisöä ja myimme yhdistyksen nimissä ensimmäistä kertaa pääsylippuja tapahtumaan. Järjestimme myös ensimmäisen kerran itse buffetin. Yleisölle oli tarjolla talutusratsastusta aasien ja yhden hevosen voimin.

Käynnistimme syksyllä toistamiseen vuoden aasikuvakilpailun. Saimme yli 40 kuvaa aaseista ja niitä äänestettiin noin 300 eri äänestäjän voimin. Kuvista valittiin viisi parasta automaattisesti kalenteriin ja loput valittiin hyvien kuvien joukosta. Voittokuvaksi äänestettiin Veikko ja syksy.

03

Vuoden aasikuva 2013, Veikko ja syksy, kuvaaja: Pia Sillanpää

Marraskuussa osallistuimme perinteiseen tapaan Elmamessuille. Aaseista olivat paikalla Milka ja Judith ja uusina tulokkaina Kukka ja Hyrsky. Eläinareenan näytöksiä oli vähennetty kaikkien osalta ja aasit olivat areenalla vain kaksi kertaa viikonlopun aikana. Tämä helpotti järjestelyitä ständillä koska nyt ei tarvinnut olla ”täysmiehitys” kuin näytösten aikana. Ständi toimii Elmassa hyvin jos kaksi ihmistä päivystää kiireisimmät ajat, mieluiten kolme. Aaseista kyseltiin paljon. Mukana oli ensimmäistä kertaa polkuaasi jolle sai keksiä nimen. Nimikilpailun nimistä valittiin hallituksen raadissa Jopo. Jopolla sai ratsastaa kun messuilla oli hiljaisempi hetki.

polkuaasi

Jopo

Yhdistyksen nettisivut uusittiin kokonaan ja luotiin kokonaan uudelle alustalle syksyn aikana. Sivut julkaistiin joulukuussa ja ne saivat hyvän vastaanoton. Tarkoitus on lisätä suomenkielistä aasitiedon määrää yhdistyksen virallisella julkaisukanavalla.

2014

Kuudes toimintavuosi lähti käyntiin helmikuussa kun kokoonnuimme Juvalla vuosikokouksen merkeissä. Toivotimme hallitukseen tervetulleiksi Hannamari Tiaisen ja Saku Särkän varajäseniksi ja hyvästelimme Anu Ylä-Monosen ja Terhi Skrikon. Anu on ollut mukana yhdistyksen alusta asti ja tehnyt erittäin paljon töitä yhdistyksen eteen toimien puheenjohtajana neljä ensimmäistä vuotta. Tytti Ståhle valittiin varsinaiseksi jäseneksi entisen varajäsenyyden sijaan. Kaisa Määttänen jatkoi vielä yhden vuoden puheenjohtajana jotta erovuoroiset saadaan ”järjestykseen”. Normaalisti erovuoro on varsinaisilla jäsenillä kahden vuoden välein. Varapuheenjohtajaksi valittiin Josefina Hatara. Muuten hallituksen jäsenten roolit pysyivät ennallaan.

Maaliskuussa osallistuimme tuttuun tapaan HHF-messuille Helsingin Messukeskuksessa. Judith ja Milka olivat paikalla tuttuun tapaan. Rajasimme ständimme sivulle pienen alueen jossa polkuaasi Jopolla sai ratsastaa, se olikin erittäin suosittu lasten keskuudessa!

hhf2 (2)

Messuarsenaalimme, päällimmäisenä Jopo.

Aasileirin- ja aasipäivän sijaan aloimme jo vuosikokouksessa miettiä hieman erilaista aasijuttua ja päivän nimeksi annettiin Aasitilojen avoimet ovet. Tarkoitus on että kenenkään ei tarvitse kuljettaa aaseja mihinkään vaan aasien ystävät voivat tulla aasitilallisen talliin tutustumaan aaseihin. Tällaista moni oli meiltä toivonut sen sijaan että aaseja olisi näytillä vain messuilla ja yli kymmenen rohkeaa aasinomistajaa avasi ovensa yleisölle heinäkuun alussa. Aasiyhdistyksen rooli oli koota tilat kartalle ja tarjota tilallisille julisteet ja hieman materiaalia yhdistyksestä.

Yhdistykselle tehtiin tähän asti suurin hankinta kun tilasimme teltan omilla painatuksilla. Teltan kanssa olimme mukana Kouvolassa Meidän Maaseutu -festivaaleilla. Aaseista paikalla olivat Rudolf ja Hälge. Aasit esiintyivät molempina päivinä ratsastusnäytöksessä sekä agilityesityksessä. Aikaisemmin emme olisi voineet osallistua ulkomessuille mutta nyt sekin helpottuu kun on olemassa teltta suojaamassa ihmisiä sekä myyntitavaroita.

teltta

Messutelttamme neitsytmatkalla Kouvolassa

Vuoden Aasikuva 2014 -kilpailu oli käynnissä lokakuussa ja kilpailuun lähetettiin 52 kuvaa. Kuvien äänestys toteutettiin ensimmäisen kerran Facebookissa mutta ääniä oli mahdollista antaa myös kotisivujen kautta. Kuvista sai äänestää joko yhtä tai vaikka kaikkia ja ääniä annettiin yhteensä melkein 4000. Kilpailun aikana Facebook-sivumme sai 100 uutta tykkääjää ollen vuoden lopussa noin 950.

Uusitulle nettisivuillemme lisäilimme maistiaisia tulevista aasilehdistä sekä aasibloggauspostauksia eri kirjoittajilta. Uudet tekstit ovat luettuja ja saavat nopeasti sata lukukertaa. Hihkushopin valikoima pysyi samanlaisena kuin aikaisemminkin, lisänä kaksi erilaista pehmolelua.

Marraskuussa osallistuimme jälleen Elmamessuille Helsingin Messukeskukseen, aaseista mukana Judith ja Milka sekä someaasi Sumu Sireeni. Sumu on ollut ennen julkisuuteen astumistaan kahdesti messuilla edustamassa aaseja ja nykyään sen työnkuvaan kuuluu ravihevosten valmentaminen ja valokuvamallina toimiminen sekä kotitallissaan että raviradoilla. Sumun osalle olimme suunnitelleet #sumfien ottopistettä ja Jopo-polkuaasille oli varattu pitkä baana karsinoiden takaa. Aasit esiintyivät areenalla kerran päivässä.

2015

Jouduimme vähentämään messuosallistumisia koska hallituksen porukka on hyvin pieni ja vielä pienempi osa pääsee messuille, joten HHF jouduttiin jättämään tänä vuonna välistä. Vuosi alkoi kuitenkin aasiasioilla, vuosikokouksessa Kouvolassa tammikuun lopussa. Kävimme läpi viime vuotta ja suunnittelimme tulevaisuutta. Avoimet ovet päätimme järjestää myös 2015 koska aasileiri jouduttiin perumaan. Taloudellisesta tilanteesta johtuen voimme ainakin vuonna 2015 jakaa kulukorvauksia messuille osallistumisesta. Pitkäkorvat-lehti jatkaa samaa linjaa ja teimme karkean suunnitelman vuoden lehtien sisällöistä. Uutuutena valmistamme pienen aasinhoito-oppaan joka lähetetään kaikille jäsenillemme sekä uusille jäsenille liittymispaketin mukana. Hihkushop oli hetken aikaa tauolla ajanpuutteen vuoksi, mutta työnjakoa muuttamalla pystyimme avaamaan sen uudelleen.

Lisäksi päätimme hankkia yhdistykselle kummiaasin Donkey Sanctuarysta.

Vierailimme seitsemän hengen voimin Englannissa pääsiäisenä. Tutustuimme New Forestin villiaaseihin, Englannin aasiyhdistyksen toimintaan ja vierailimme Donkey Sanctuaryssä. Samalla tapasimme kummimuulimme Millien.

teddy

Yksi Donkey Sanctuaryn kummiaaseista, sokea Teddy.

Aasitilojen avoimet ovet järjestettiin 1.8. ja mukana oli 13 tilaa. Vierailijoita tiloilla kävi 50-200. Aasiyhdistys hoiti valtakunnallisen markkinoinnin Facebookissa sekä lähettämällä lehdistötiedotetta valtakunnallisiin medioihin. Aasitilat lähettivät tiedotetta edelleen paikallislehtiin.

Englannin lisäksi teimme aasimatkan Ruotsiin elokuun puolivälissä kun Ruotsin aasiyhdistysSvenska Åsneföreningen järjesti aasinäyttelyn- ja kilpailut. Kävimme Ruotsissa viimeksi 2010 ja tällä reissulla kävimme tutustumassa erään aasinomistajan aaseihin perjantaina ja lauantaina olimme näyttelypaikalla katsomassa näyttelyitä. Suomen aasiyhdistys myös palkitsi kolme suosikkiaasiaan.

SONY DSCPienten yhdistysten on hyvä hoitaa kansainvälisiä suhteita ja olikin mukavaa kun Åsneföreningen sihteeri ja puheenjohtajakin majoittuivat näyttelyn järjestävän tallinomistajan luona. Kävimme läpi yhdistysten toimintaa. Ruotsissa toiminta on alkanut 1980, meillä vasta 2008. Yhdistyksissä oli kuitenkin tehty paljon samaa ja samanlaisia huomioita. Ainakin me saimme Suomeen paljon hyviä ideoita tapahtumien varalle ja toivottavasti pystyimme antamaan jotakin Ruotsiin.

Loppuvuonna osallistuimme jälleen Elma-messuille ja aaseina meillä olivat Milka ja Judith. Aasit esiintyivät tuttuun tapaan päivittäin areenalla.